2018 News Archives

«Η Αγάπη είναι απόλυτη προτεραιότητα στην Εκκλησία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στην εναρκτήρια Θεία Λειτουργία της 44ης Κληρικολαϊκής

Ελληνικά English

ΒΟΣΤΩΝΗ – Με πολυαρχιερατική συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου άρχισε σήμερα η 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Boston Marriott Copley Place, στη Βοστώνη, τη μεγάλη πανεπιστημιούπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή και ως Αθήνα της Αμερικής.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Αρχιερέων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βοστώνης κ. Μεθοδίου (ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης ως τοπικός Ιεράρχης και Μητροπολίτης Βοστώνης), Ατλάντας κ. Αλεξίου, Ντιτρόϊτ κ. Νικολάου, Πίτσμπουργκ κ. Σάββα, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου και Σικάγου κ. Ναθαναήλ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντένβερ κ. Ησαΐας επρόκειτο να αφιχθεί αργότερα σήμερα.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσωπούν στην εφετινή Κληρικολαϊκή δύο διακεκριμένοι ιεράρχαι του Οικουμενικού Θρόνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, οι οποίοι και περευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία συμπροσευχόμενοι από τον σολέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, στο κήρυγμά του λίγο πριν την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, εξέφρασε πρωτίστως τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποστολή της εκλεκτής αντιπροσωπείας, και σημείωσε ότι «η Κληρικολαϊκή πραγματοποιείται με την ευλογία, την αγάπη και τις ευχές» του Παναγιωτάτου. Ευχαρίστησε επίσης ιδιαίτερα τον Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο για «την φιλοξενία και την προετοιμασία» της Κληρικολαϊκής, σημειώνοντας ότι μία τέτοια διοργάνωση είναι μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε τη σημασία της εορτής και πανηγύρεως των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού αναφερόμενος στην Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα και το έργο της, της οποίας προστάται είναι οι εορτάζοντες άγιοι. Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας μες δέ στε σμα Χριστο κα μέλη κ μέρους, από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (Κεφ. 12:27) τονίζοντας ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμεθα κάποια εταιρία, ή κάποιος οργανισμός ή ένωση, αλλά Εκκλησία και σμα Χριστοῦ. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για τη συνέχεια της ευαγγελικής περικοπής, τον ύμνο της αγάπης στο 13ο κεφάλαιο, είπε ότι η αγάπη αποτελεί νόμο, αρχή και μέθοδο στις σχέσεις των μελών του σώματος της Εκκλησίας, «η αγάπη είναι απόλυτη προτεραιότητα», είπε, και σύμφωνα με Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, το μέτρο της αγάπης είναι η αμετρία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στο εκκλησίασμα κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου και ευχήθηκε να επικρατήσει στις εργασίες της Κληρικολαϊκής «η αγάπη και η ομόνοια». Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ευχαριστούμε το Θεό που μας εχάρισε αυτή την ευλογία, ευλογία Θεού το να είμαστε επί τω αυτώ, όλοι μαζί κλήρος και λαός και να ευχαριστούμε τον Θεό επι τη ενάρξει της 44ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Αγιοτάτης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο εκπροσωπούμε την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδο. Είμαστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι με την χαρά και την ευλογία την οποίαν έχομε από τον Πατριάρχη μας να παρευρεθούμε στις εργασίες αυτές και ευχόμεθα να στεφθούν από τον Πανάγαθο Θεό με επιτυχία, να επικρατήσει η αγάπη και η ομόνοια κατά τας συνεδρίας, όπως μας είπε και η Αυτού Σεβασμιότης, ο Άγιος Αμερικής κ. Δημήτριος, όπως ηκούσαμε και στο αποστολικό ανάγνωσμα· αυτή η αγάπη που περιγράφει εις την επιστολή του ο Απόστολος Παύλος να επικρατήσει μεταξύ όλων των συνέδρων επ’ ωφελεία της περαιτέρω εξελίξεως της Ι. Αρχιεπισκοπής μας και επ’ ωφέλεια της Ομογένειας, η οποία εδώ επί έτη πολλά αντιπροσωπεύει το Ελληνικό γένος, πάντοτε εν προόδω και αριστεία, στη μεγάλη αυτή χώρα της Αμερικής.

Αργότερα το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μαζί με τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλα ηγετικά στελέχη της Εκκλησίας εγκαινίασαν τον εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί στα πλαίσια της Κληρικολαϊκής και περιηγήθηκαν στα διάφορα εκθέματα. Στη συνέχεια συμμετείχαν στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος και σε δεξίωση του Συνδέσμου Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Φωτογραφίες: https://flic.kr/s/aHsmny27F7 και https://flic.kr/s/aHsmesJ5gm

 

== 30 ==

Orthodox Observer Online