2018 News Archives

Σταθεροποίηση των Οικονομικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Ελληνικά English

26 Ιανουαρίου 2018

Έκθεση Οικονομικής Καταστάσεως της Αρχιεπισκοπής

Με την χάρη του Θεού και υπό την ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής ολοκλήρωσε μια απαιτητική διαδικασία αναδιάρθρωσης με σκοπό την οικονομική σταθερότητά της.  

Η Αρχιεπισκοπή προβλέπεται να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και για το έτος 2018 και τα επόμενα έτη να δημιουργήσει πρόσθετα κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν πρώτα για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις και κατόπιν για να εξασφαλισθεί απόθεμα για το μέλλον.

Συνολικές Ενέργειες Αντιμετωπίσεως της Οικονομικής Καταστάσεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, η Εκτελεστική Επιτροπή και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο αντέδρασαν αποφασιστικά στο θέμα της επιλύσεως των υφισταμένων οικονομικών προβλημάτων της Αρχιεπισκοπής που ανακαλύφθηκαν το 2017.

Η Αρχιεπισκοπή ξεπέρασε τις παλαιόθεν οικονομικές αυτές προκλήσεις αναθέτοντας σε νέα ηγετική ομάδα και οργανώνοντας νέες δομές, εφαρμόζοντας νέους κανονισμούς και διαδικασίες ελέγχου και διαχειρίσεως δαπανών, σημαντική μείωση των λειτουργικών ταμειακών δαπανών και δημιουργία προϋπολογισμού με σκοπό την στενή παρακολούθηση και διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής.

Νέα ομάδα ηγεσίας και νέα οργανωτική δομή

Μετά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2016, ο Αρχιεπίσκοπος αναδιάρθρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή και διόρισε νέα στελέχη συμπεριλαμβανομένου νέου Αντιπροέδρου και Ταμία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Ο Θεοφ. Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, ανέλαβε βασικές διοικητικές ευθύνες μετά την παραίτηση του πρώην Διευθυντή Διοικήσεως τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο π. Σωτήριος Μπαρούντι διορίστηκε Οικονομικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής τον Απρίλιο του 2017. Πριν τον διορισμό του, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είχε θέση Γενικού Οικονομικού Διευθυντού και με την πρόσθεση της θέσεως αυτής έγινε μια σημαντική αλλαγή στην οργανωτική δομή της Αρχιεπισκοπής, με τον διαχωρισμό των τομέων διοικήσεως και οικονομικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος διόρισε νέα ομάδα οικονομολόγων και νομικών ως μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου με πρόεδρο την κα Elaine Allen. Στις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Επιτροπής περιλαμβάνονται η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της ακρίβειας των οικονομικών εκθέσεων,η επιλογή εξωτερικών ελεγκτών, η από κοινού με τους εν λόγω ελεγκτές αξιολόγηση σχεδίων και αποτελεσμάτων ελέγχων, η επανεξέταση εσωτερικών ελέγχων, η εκπόνηση απαραίτητων σχεδίων αποκαταστάσεως και τέλος η συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς επί οικονομικών ελέγχων. Η νεοσυσταθείσα Ελεγκτική Επιτροπή και η πρόεδρός της έχουν ήδη συμβάλλει στις δρομολογηθείσες αυτές λειτουργίες της Αρχιεπισκοπής.

Ο Άρχων Λάζαρος Κίρκος διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ως προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και υπό την καθοδήγησή του η Επιτροπή Οικονομικών έχει αναλάβει τον κατάλληλο ρόλο της στη λειτουργία της Αρχιεπισκοπής, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τους τομείς προϋπολογισμού, δαπανών, χρηματοδοτήσεως, ταμείου και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού.

Εφαρμογή νέων κανονισμών και διαδικασιών ελέγχου και διαχειρίσεως δαπανών

Η Αρχιεπισκοπή, πιστή στην αποστολή της και την εκκλησιαστική της ταυτότητα, είναι μονίμως αφοσιωμένη στις αρχές τις λογοδοσίας και της διαφάνειας και την προοπτική ενός μη- κερδοσκοπικού οργανισμού παγκοσμίου εμβελείας.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ζωτικής σημασίας η θέσπιση και εφαρμογή κανονισμών και διαδικασιών ελέγχου και διαχειρίσεως δαπανών. Το έργο της Επιτροπής Οικονομικών είχε άμεση θετική οικονομική επίπτωση στην Αρχιεπισκοπή.

Τον Απρίλιο του 2017, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου η Αρχιεπισκοπή ξεκίνησε διαδικασία βελτιώσεως των εσωτερικών ελέγχων. Για την προώθηση αυτού του στόχου, προσέλαβε την εταιρεία Grant Thornton για να διεξαγάγει διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα και ανάλυση της λειτουργίας του οικονομικού τμήματος της Αρχιεπισκοπής και να παράσχει λεπτομερή και αντικειμενική άποψη για τους τομείς όπου η χρηματοοικονομική λειτουργία, και ως εκ τούτου η Αρχιεπισκοπή, μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, αποδοτική και διαφανής. Τον Ιανουάριο του 2018, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, και οι επιτροπές Εκτελεστική, Νομική, Ελεγκτική και Οικονομικών παρέλαβαν  περίληψη των κυριοτέρων σημείων της έρευνας της Grant Thornton.

Η έρευνα των λειτουργιών περιέχει συστάσεις για τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πόροι και τα αποτελέσματα. Η μελέτη αυτή, που είναι καθαρά τεχνικής φύσεως έγγραφο, θα χρησιμοποιηθεί ως κρίσιμο εργαλείο για την Αρχιεπισκοπή στην εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων, πρακτικών και διαδικασιών. Η εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που πρέπει να γίνεται με προσοχή και απαιτεί τη συμβολή εξωτερικής υποστηρίξεως.

Σημαντική μείωση λειτουργικών εξόδων

Η Αρχιεπισκοπή μείωσε τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες της κατά περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια ή περίπου 25%. Ως αποτέλεσμα, εξάλειψε το προϋπάρχον διαρθρωτικό λειτουργικό έλλειμμα και αναμένεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και να δημιουργήσει πρόσθετους πόρους. Επιπλέον, μειώνεται το αθροιστικό λογιστικό έλλειμμα προηγουμένων ετών. Οι μειώσεις κόστους, οι οποίες είναι μόνιμες και διαρθρωτικές, επιτεύχθηκαν κυρίως με τη μείωση Αρχιεπισκοπικού προσωπικού, τη μείωση γενικών διοικητικών δαπανών και την εφαρμογή νέων κανόνων και ελέγχων διαχείρισης προμηθευτών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τον προϋπολογισμό 2018

Υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, του Επισκόπου Αντωνίου, των Αξιωματούχων και της Επιτροπής Οικονομικών, καταρτίσθηκε ένας πλήρης και εφικτός προϋπολογισμός για το 2018, ο οποίος ενεκρίθη από την Εκτελεστική Επιτροπή και αντικατοπτρίζει επακριβώς την πραγματική οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής. Ο Ταμίας και η Επιτροπή Οικονομικών σε συνεργασία με τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής θα παρακολουθούν τυχόν αποκλίσεις στο νέο προϋπολογισμό σε σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις. Αυτή η διαδικασία του προϋπολογι-σμού αποτελεί ένα πρώτο κρίσιμο βήμα για την εδραίωση μιας σταθερούς βάσεως στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Η περίληψη του προϋπολογισμού του 2018 θα δημοσιευθεί στο διαδικτυακό τόπο της Αρχιεπισκοπής στο εγγύς μέλλον.

Οικονομικές υποχρεώσεις του παρελθόντος

Η Αρχιεπισκοπή έχει κάνει γνωστό ότι επιβαρύνεται με ορισμένες προϋπάρχουσες υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από προηγούμενα οικονομικά προβλήματά της. Για τον σκοπό αυτό έχει προσλάβει ειδικούς για να καθορίσει το ποσό και τη φύση αυτών των υποχρεώσεων. Η Αρχιεπισκοπή έκανε επίσης γνωστό ότι ορισμένοι ειδικοί και περιορισμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τη χρηματοδότηση λειτουργικών εξόδων. Η Αρχιεπισκοπή θα δώσει προτεραιότητα στην ταχεία επιστροφή των χρημάτων στους λογαριασμούς αυτούς.

Επίτευξη οικονομικής σταθερότητος και μειωμένη επιβάρυνση Ενοριών

Η οικονομική σταθερότητα της Αρχιεπισκοπής επετεύχθη χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των ενοριών. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος απεφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο της συμβολής των ενοριών στα επίπεδα του 2017. Η αύξηση κατά 7,74% για το 2018, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Κληρικολαϊκή του 2016, ακυρώθηκε, εξοικονομώντας στις ενορίες 1,6 εκατομμύρια δολάρια για το 2018.

Ισχυρή στήριξη από τις Ενορίες στο Πρόγραμμα Οικονομικής Συνεισφοράς

Η Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει ευγνωμόνως την συνεχή και ισχυρή στήριξη των ενοριών της. Η Επιτροπή Οικονομικών ανέφερε ότι για έκτο συνεχές έτος, το 2017, και σε όλη την επικράτεια, τα έσοδα της Αρχιεπισκοπής από το Πρόγραμμα Οικονομικής Συνεισφοράς των ενοριών (Total Commitment) έφτασε το 100% της συνολικής δεσμεύσεως του προϋπολογισμού. Δεδομένης της προσφάτου αβεβαιότητος, το αποτέλεσμα αυτό κατέστη δυνατό λόγω  της σκληρής εργασίας και αφοσιώσεως των Μητροπολιτών μας και των μελών της Επιτροπής Οικονομικών των Μητροπόλεων. Οι ενορίες μας θα πρέπει να είναι βέβαιες ότι υλοποιούνται σημαντικές προσπάθειες οι οποίες περιγράφονται στην παρούσα ανακοίνωση για την επίτευξη διαφάνειας, λογοδοσίας και οικονομικής σταθερότητας στην Αρχιεπισκοπή. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι βαθιά υπόχρεη προς τις ενορίες και προς τούτο ευγνωμονεί τον Θεό.

== 30 ==

Orthodox Observer Online