2016 News Archives

40 Χρόνια FDF - Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών

Ελληνικά English

Anaheim, Καλιφόρνια – Είναι δέκα-δεκαπέντε λεπτά πριν τις 11 το βράδυ στον αύλειο χώρο με τους φοίνικες, ανάμεσα από τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία Marriott και Hilton στο Anaheim της Καλιφόρνια. Μια μεγάλη χορευτική ομάδα από 20-25 αγόρια και κορίτσια χορεύουν και τραγουδούν συγχρόνως, έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο σκοπό στους ήχους του κλαρίνου, του νταουλιού και του βιολιού. Είναι μια γλυκιά και ζεστή βραδιά, σχεδόν καλοκαιρινή, απ’ αυτές που μόνο στη νότια Καλιφόρνια μπορεί να ζήσει κανείς καταμεσής του Χειμώνα.

Τα παιδιά, δεκαπέντε, δεκάξι, δεκαεφτά χρονών, συνεχίζουν τη πρόβα τους με ενθουσιασμό και αφοσίωση. Λίγα μέτρα πιο κάτω μια άλλη πολυάριθμη χορευτική ομάδα κάνει τις δικές της πρόβες. Εκεί το ρυθμό του νταουλιού χρωματίζει έντονα μια γκάιντα. Κι ακόμη πιο πέρα ένα ακόμη γκρουπ χορευτών και μουσικών με κάποιο νησιώτικο ή κρητικό σκοπό και στο βάθος ένα τέταρτο. Προσπαθούν να τελειώσουν τις πρόβες τους μέχρι τις 11 μια και οι κανόνες κοινής ησυχίας δεν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν για πολύ.

Είναι τέσσερις μόνο από τις 98 χορευτικές ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό FDF, το Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και Χορωδιών της Ιεράς Μητροπόλεως του Αγίου Φραγκίσκου που γιορτάζει φέτος 40 χρόνια ζωής.

Το Φεστιβάλ FDF που μόλις άρχισε, δίπλα ακριβώς από τον παραμυθένιο κόσμο του Ντίσνευλαντ θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Συμμετέχουν δυόμισι χιλιάδες παιδιά από 5 έως 25 χρονών και 108 συνολικά συγκροτήματα, 98 χορευτικές ομάδες, 34 ενορίες, 20 χορωδιακά συγκροτήματα από εννέα διαφορετικές Πολιτείες (states) των Η.Π.Α. Το FDF είναι ένα φόρουμ για τη δημιουργική έκφραση της Ελληνικής κληρονομιάς μας. Ενισχύει τη νεολαία μας, την Ελληνορθόδοξη οικογένεια και τους δεσμούς μας με την πίστη και την παράδοση. Το μήνυμά του είναι Πίστη, Χορός, Συντροφικότητα και Αδελφοσύνη.

Είναι ένα αναβάπτισμα στα ήθη και τα έθιμα που γαλούχησαν το Ελληνορθόδοξο φρόνημα και το τριήμερο που ακολουθεί αναμένεται να είναι μια πανδαισία Ελληνικής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.

Όλο το διαγωνιστικό πρόγραμμα και η τελετή απονομής βραβείων θα είναι προσβάσιμα ζωντανά από το Ιντερνέτ στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.yourfdf.org

== 30 ==

Orthodox Observer Online