2012 News Archives

Εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στο Λευκό Οίκο

Ελληνικά English
© (photos © D. Panagos/GOA)

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝΙΣΕ
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν υποδέχθηκαν χθες αργά το απόγευμα τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιείται στο Λευκό Οίκο για 26 συνεχή χρόνια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν συναντήθηκαν ιδιαιτέρως με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για δεκαπέντε περίπου λεπτά στο Green Room λίγο πριν από την δημόσια τελετή, η οποία άρχισε στις 7 μ.μ.

Η τελετή άρχισε με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην οποία ο Σεβασμιώτατος αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για την φιλοξενία και «για την μεγάλη τιμή προς την Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα». Στη συνέχεια αφού μίλησε για την σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη ζοφερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επέλθει μια δραματική αλλαγή στη ζωή του Ελληνικού Λαού. Διάφοροι παράγοντες έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας πολύ ζοφερής οικονομικής καταστάσεως με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην ζωή των Ελλήνων», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε ότι στις παρούσες συνθήκες «υπάρχει η άμεση ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια». Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος λέγοντας ότι υπολογίζει στη συνέχιση της στηρίξεως του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αναφέρθηκε στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες λύσης του προβλήματος της επανένωσης της Κύπρου και στην αρμόζουσα διευθέτηση του Μακεδονικού.

Και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατέληξε λέγοντας: «Η χώρα μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο παγκόσμιος φάρος της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια προς ανακούφιση της Ελλάδος, του λίκνου της δημοκρατίας, στην συγκυρία αυτή της σοβαρής της οικονομικής δυσχέρειας.

Ναι! Μπορούμε, ασφαλώς μπορούμε κύριε Πρόεδρε, όταν η Αμερική μας έχει εσάς Πρόεδρο.

Επαναβεβαιώνουμε τις ολόψυχες μας ευχαριστίες προς εσάς, τις οποίες συνοδεύουν οι προσευχές μας στο Θεό για εσάς  Κύριε Πρόεδρε και την αξιότιμη οικογένεια σας, την μεγάλη μας χώρα και την ηρωική και δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Οι θερμές μας προσευχές και προσπάθειες για την Ελλάδα βασίζονται στην ακλόνητη πίστη ότι την Σταύρωση ακολουθεί πάντα η Ανάσταση».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν ο οποίος είπε ότι αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, έχει και στο παρελθόν αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες αντιξοότητες και πάντα τις υπερνίκησε λόγω του θάρρους που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της. Αμέσως μετά παρουσίασε τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα λέγοντας ότι και ο Πρόεδρος αποτελεί παράδειγμα τέτοιου θάρρους.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε και φέτος τον χαιρετισμό του με τη λέξη «καλησπέρα» στα Ελληνικά και καλωσορίζοντας εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο είπε ότι αποτελεί υπόδειγμα ευσέβειας και πίστεως και ο ίδιος είναι υπερήφανος να τον αποκαλεί φίλο του. Ο Πρόεδρος καλωσόρισε επίσης τον υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δημήτρη Δόλλη και τους πρέσβεις της Ελλάδος κ. Βασίλη Κασκαρέλη και της Κύπρου Παύλο Αναστασιάδη, τα παρόντα μέλη του Κογκρέσου και όλους τους εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητος.

Είπε ακόμη ότι καθώς γιορτάζουμε την 191η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας αναγνωρίζουμε τους δεσμούς που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα και τιμούμε την τεράστια επίδραση των Ελλήνων στη ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στις ιδέες που διαμόρφωσαν τον κόσμο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι αν και οι δεσμοί μεταξύ του Ελληνικού και Αμερικανικού έθνους είναι παλιοί, οι αξίες και τα ιδανικά που μοιραζόμαστε βαθαίνουν με τον χρόνο και γι’ αυτό συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων συμμάχων και φίλων μας καθώς αγωνίζονται να ανανήψουν από μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Μετά το τέλος της τελετής του Λευκού Οίκου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος παρέστη στην  εορταστική δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Orthodox Observer Online