2010 News Archives

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ελληνικά English

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε χθες το απόγευμα τον ετήσιο 24ο κατά σειρά εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την 189ηεπέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ηςΜαρτίου 1821. Ο εφετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε δυο περίπου εβδομάδες νωρίτερα λόγω του προγραμματισμένου ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου στην Ασία μετά τις 18 Μαρτίου. (περισσότερες φωτό)

Επιπλέον ο εφετινός εορτασμός συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σύντομη ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λίγο πριν από την δημόσια τελετή, η οποία άρχισε στις 5:30 μ.μ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της εορταστικής αυτής εκδήλωσης του Λευκού Οίκου παρευρέθηκε και η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Michelle Obama.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα είχε ιδιαίτερη επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα, προσφώνησε πρώτος τους 350 περίπου προσκεκλημένους του Λευκού Οίκου στο East Room. Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω, σε αυτή την επίσημη εκδήλωση, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, για τη δική του δέσμευση στη δική του αποστολή και για το έργο του, ως πνευματικού ηγέτη των Ελληνοαμερικανών. Ηγείται με επιτυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, συμβάλλοντας στην ευημερία αυτού του μεγάλου έθνους». Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε επίσης τον ρόλο της Ομογένειας και της προσφοράς της λέγοντας: «Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι ένας επιπλέον και διαρκής δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Είμαστε περήφανοι - άλλωστε, ανήκω σε αυτή την κοινότητα -  για τα επιτεύγματά της στον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό, τον πολιτιστικό και τον πολιτικό χώρο. Αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν πολλά στις ΗΠΑ και αποτελούν πάντα πηγή καινοτομίας και δύναμης, μεταφέροντας τις ιδέες και το δυναμισμό τους στην Ελλάδα, όταν την επισκέπτονται».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Ομπάμα τον ευχαρίστησε για «την προσήλωσή σας στα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην Προς Φιλιππησίους επιστολή του στην οποία περιγράφει: «ὅσα ἐστὶν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἁγνά, ὅσα προσφιλῆ, ὅσα εὔφημα...» και πρόσθεσε ότι «με αυτό ακριβώς το πνεύμα των λόγων του Αποστόλου Παύλου μετέχουμε σε αυτόν το εορτασμό σήμερα στο Λευκό Οίκο».

Ο Αρχιεπίσκοπος  σημείωσε ότι «σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές του 1821 και στην παγκόσμια παρακαταθήκη ελευθερίας, δημοκρατίας και ανεξαρτησίας που μας άφησαν» προσθέτοντας ότι νίκησαν στον άνισο  αγώνα για την ελευθερία διότι είχαν «Ψυχές μεστές με ατράνταχτη πίστη, καρδιές γεμάτες με τεράστιο θάρρος και με νου απαστράπτοντα και ευφυή έκαναν τα αδύνατα δυνατά στο Έπος του Ελληνικού Αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε την συνδρομή του Προέδρου στα θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξη κοινότητα λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε, Είμαστε στο πλευρό σας και γνωρίζουμε με ευγνωμοσύνη την επιμονή και προσήλωση σας στην προώθηση παγκοσμίως των απολύτων αυτών αξιών, ειδικά στις ευαίσθητες περιοχές της  Άπω, Μέσης και Εγγύς Ανατολής. Με ευχαρίστηση σημειώνουμε ότι κατά το πρώτο έτος της Προεδρίας σας έχετε εκφράσει επανειλημμένως την υποστήριξη σας για τις αξίες αυτές στην περίπτωση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου υπερασπιζόμενος σθεναρά το θεόδωτο δικαίωμα του για θρησκευτική ελευθερία. Βασιζόμεθα στην συνεχή και δυναμική υποστήριξη σας έως ότου με την βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού επιτευχθούν τα αναμενόμενα αγαθά αποτελέσματα. Επαναλαμβάνουμε επίσης όπως και πέρυσι την έκκληση μας για την αναγκαία παρέμβαση σας στα εκκρεμή ζητήματα της επανένωσης της Κύπρου και της καταλλήλου ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η έκκληση μας για τα ζητήματα αυτά συνοδεύεται από τις θερμές προσευχές μας για τους ηγέτες και το λαό της Ελλάδος της γης που γέννησε τη Δημοκρατία και έδωσε τις παγκόσμιες αυτές αξίες στον κόσμο». (βλέπε πλήρες κείμενο)

Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κλίμα θερμό και φιλικό στο οποίο συνέβαλλαν εκτός από τους προηγούμενους ομιλητές και η ανακοίνωση του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, που είχε γίνει λίγο νωρίτερα και προβλέπει την ένταξη της Ελλάδος στο Πρόγραμμα Εξαίρεσης Βίζας για τους Έλληνες υπηκόους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. 

Στον χαιρετισμό του ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε την ευτυχή συγκυρία της παρουσίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στον εορτασμό και ευχαριστώντας απότισε φόρο τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και αναγνώρισε τη προσφορά και την συμβολή της Ελληνομερικανικής κοινότητος. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι στις 25 Μαρτίου δεν γιορτάζουμε απλά ένα γεγονός του παρελθόντος αλλά θυμόμαστε την ψυχή και το ήθος που προσδιορίζει την Ελλάδα και το λαό της ανά τους αιώνες. «υπάρχει μια έννοια που το εκφράζει αυτό και δεν μεταφράζεται πολύ εύκολα», είπε ο κ. Ομπάμα: «δεν έχει κάποια αντίστοιχη έννοια στα Αγγλικά. Αλλά είναι μια αρετή που γνωρίζεται όλοι σας, διότι αποτελεί στην ουσία χαρακτηριστικό της ύπαρξης του Έλληνα - και συγχωρείστε με για την προφορά - είναι η λέξη φιλότιμο - Σωστά; Φιλότιμο. Αυστηρά μεταφρασμένο σημαίνει «αγάπη της τιμής». Μου αρέσει ως έννοια - αγάπη της τιμής. Σημαίνει βέβαια πολύ περισσότερα...» (βλέπε πλήρες κείμενο)

Μετά το πέρας του προγράμματος ο Πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε πολλούς από τους παρόντες μεταξύ των οποίων τους Μητροπολίτες Σικάγου Ιάκωβο, Βοστώνης Μεθόδιο, Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, τον επίσκοπο Τρωάδος Σάββα, τους παρόντες υπουργούς της Ελληνικής  κυβερνήσεως, διπλωμάτες, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και τον Αλέξη Γιαννούλια ο οποίος είναι υποψήφιος για την πρώην θέση του Μπαράκ Ομπάμα, ως γερουσιαστή από το Ιλλινόϊ.

Το ίδιο βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετείχαν υπουργοί της Ελληνικής Κυβερνήσεως που συνόδευαν τον κ. Παπανδρέου και μικρός αριθμός Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών. Αντηλλάγησαν απόψεις και ιδέες σχετικά με την επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις Ελληνοαμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Εξ' άλλου, το προηγούμενο βράδυ η Διευθύντρια Πρωτοκόλλου των ΗΠΑ πρέσβης Capricia Penavic Marshall παρέθεσε επίσημο δείπνο στο ιστορικό Blair House προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και της επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Για το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Αρχιεπισκόπου

http://www.goarch.org/news/ad-remarksatwhitehouse-0309-2010-el?set_language=el

Για φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λευκό Οίκο: http://photos.goarch.org/main.php?g2_itemId=11

Για το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου Ομπάμα: http://www.goarch.org/news/presidentobamaremarks-03-09-2010

Orthodox Observer Online