2010 News Archives

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 99 ΕΤΩΝ

Ελληνικά English

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανακοίνωσε με βαθιά λύπη τον θάνατο του άρχοντα Μεγάλου Νομοφύλακος Προδρόμου Κουρίδη που απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου σε ηλικία 99 ετών.

Ο Πρόδρομος (Peter) Κουρίδης υπήρξε καθοριστική μορφή στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Από το 1935 υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής. Η συμβολή του στη νομική και θεσμική διαμόρφωση της Αρχιεπισκοπής (σύνταγμα και κανονισμοί)  υπήρξε καθοριστική και βοήθησε στην ανάπτυξη της Εκκλησίας στο αμερικανικό γίγνεσθαι.

Στο άγγελμα του θανάτου του Προδρόμου Κουρίδη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εξ ονόματος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, του κλήρου και του λαού της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής εκφράζω την βαθιά θλίψη του πληρώματος της Εκκλησίας επί τη εκδημία του Άρχοντος Μέγαλου Νομοφύλακος Προδρόμου Κουρίδη. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ο Πρόδρομος Κουρίδης ήτο δύναμις καθοδηγητική και κινητήριος, όσον αφορά τις νομικές και θεσμικές υποθέσεις της Αρχιεπισκοπής. Ξεκίνησε την προσφορά του στην Αρχιεπισκοπή από την εποχή του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου όταν εκείνος ήτο ακόμη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Η προσφορά του συνεχίστηκε και επί αρχιεπισκοπείας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ και ακολούθως για 37 έτη υπήρξε ο πιο έμπιστος σύμβουλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Εργάσθηκε πάντα με επιμέλεια και αφοσίωση επ' ωφελεία και επ' αγαθώ της Αρχιεπισκοπής και εξεδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 99 ετών έχοντας ζήσει μια ζωή πλήρη προσφοράς  και επιτευγμάτων. Την ώρα αυτή του πένθους προσευχώμεθα για την εκ Θεού παρηγορία προς την οικογένειά του και την διά της Αναστάσεως Ιησού Χριστού διαβεβαίωση περί της αιωνίου ζωής. Ο Θεός ας αναπαύση τον καλό και πιστό δούλο Του, Πρόδρομο, ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται».

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν στις 11 π.μ.

Orthodox Observer Online