2010 News Archives

Εγκαίνια του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Μαίρη Τζαχάρη»

Ελληνικά English
Η κ. Μαίρη Τζαχάρη κόβει τη κορδέλα των εγκαινίων
© Δημ. Πανάγος

Έκθεση εικόνων του Φώτη Κόντογλου: Αναγέννηση της Βυζαντινής Αγιογραφίας

(φωτογραφίες από τα εγκαίνια)

Μπρουκλάϊν, Μασαχουσέτη – Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 2 Οκτωβρίου, στην πανεπιστημιούπολη του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Μαίρη Τζαχάρη».

Το νέο απόκτημα του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής είναι αποτέλεσμα μεγάλης δωρεάς συνολικού ποσού πέντε εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Οικογενείας Τζαχάρη προς την Θεολογική Σχολή, η οποία είχε αναγγελθεί πριν δύο χρόνια κατά την τελετή της αποφοιτήσεως. Σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας Τζαχάρη, από το συνολικό ποσό τα δύο εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία και προικοδότηση μόνιμης Έδρας της Καινής Διαθήκης (endowed chair)  επ’ ονόματι και προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, και τα άλλα τρία εκατομμύρια για την δημιουργία στα πλαίσια της Σχολής του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Μαίρη Τζαχάρη».

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων ξεκίνησαν με την παρουσίαση εκθέσεως βυζαντινών εικόνων του Φώτη Κόντογλου με την επωνυμία «Κόντογλου: Η επιστροφή της Βυζαντινής Αγιογραφίας» την οποία οργάνωσε και επιμελήθηκε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Δρ. Ιωακείμ Κοτσώνης, σε αίθουσα της Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιακώβου της Σχολής.

Η κ. Μαίρη Τζαχάρη έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων συνοδευόμενη από τον σύζυγο της και αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Τζαχάρη, το γιο της ιατρό Στίβεν Τζαχάρη, την σύζυγο του Ελένη και την κόρη της Αικατερίνη Τζαχάρη.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, πολλοί κληρικοί, καθηγητές και αξιωματούχοι της Σχολής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, πολλοί προσκεκλημένοι και φίλοι της Σχολής και της Οικογένειας Τζαχάρη καθώς και οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος στην Βοστώνη κ. Κωνσταντίνος Μπίκας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Κούλα Σοφιανού.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, παρουσίασε η διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Μαίρη Τζαχάρη» Δρ. Μαρία Κουρουμάλη. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην εναρκτήρια ομιλία του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Σχολής και της Ομογένειας για την γενναιοδωρία της Οικογένειας Τζαχάρη και εξήρε το παράδειγμα και την προσφορά της κ. Μαίρης Τζαχάρη στους τομείς της φιλανθρωπίας, των τεχνών, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας αυτού του Κέντρου στα πλαίσια της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, εν μέσω πολλών και παγκοσμίως γνωστών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σχολών. «Η δημιουργία του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Μαίρη Τζαχάρη» είναι ένας σπόρος που φυτεύθηκε σήμερα στον εύφορο αγρό του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής μας Σχολής», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε την πίστη και την βεβαιότητα ότι ο σπόρος αυτός θα αυξηθεί και θα γίνει δέντρο όπως στην παραβολή του σπόρου του σιναπιού, ώστε ελθείν τα πετεινά του ουρανού και κατασκηνούν εν τοις κλάδοις αυτού».

Ευγνώμονες χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής π. Νικόλαος Τριανταφύλλου, ο κοσμήτορας της Σχολής π. Θωμάς Φιτζέραλντ, ο κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου Δρ. Δημήτριος Κιάτος  και η καθ. Margaret Mulet διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο ινστιτούτο Dumbarton Oaks.

Ακολούθησαν δύο διαλέξεις. Η Δρ. Helen Evans, έφορος των αιθουσών Πρωτοχριστιανικής και  Βυζαντινής Τέχνης Εμμανουήλ και Μαίρης Τζαχάρη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης μίλησε με θέμα «Βυζάντιο και Κόντογλου» και ο καθηγητής Δρ. Ryan Preston από την Βιβλιοθήκη Newberry του Σικάγο με θέμα «Φώτης Κόντογλου και η Αναγέννηση της Βυζαντινής Αγιογραφίας».

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος, που ήταν κυρίως μουσικό, άρχισε με διάλεξη για την Βυζαντινή Μουσική που παρουσίασε ο κ. Νεκτάριος Αντωνίου, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας Scola Cantorum και επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η χορωδία βυζαντινής ψαλτικής Scola Cantorum και η ομάδα Silk on the Road Ensemble παρουσίασαν μια επιλογή από την βυζαντινή εκκλησιαστική και κοσμική παράδοση αλλά και από τις μεταγενέστερες και πιο σύγχρονες εκφάνσεις τους.

«Το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μαίρη Τζαχάρη, θα προσεγγίζει τα θέματα του Βυζαντίου από την οπτική γωνία της ορθοδόξου θεολογίας, της ορθοδόξου γραμματείας και των τεχνών», δήλωσε η Δρ. Helen Evans, έφορος των αιθουσών Πρωτοχριστιανικής και  Βυζαντινής Τέχνης Εμμανουήλ και Μαίρης Τζαχάρη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και πρόσθεσε: «Ο ρόλος του Κέντρου θα είναι αποφασιστικός ώστε να διαφανεί το ότι το Βυζάντιο είναι ουσιώδους σημασίας και για το σύγχρονο κόσμο».

Orthodox Observer Online