2008 News Archives

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Εκφράζει τα Συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ρωσίας για την Εκδημία του Πατριάρχη Αλεξίου

Ελληνικά English

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μόλις πληροφορήθηκε σήμερα το πρωί την εις Κύριον εκδημία του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κυρού Αλεξίου Β΄ απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος γνώριζε τον μακαριστό Πατριάρχη επί σειρά ετών, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Μόσχας τον περασμένο Μάιο και είχε συναντηθεί και πάλι πρόσφατα μαζί του στα πλαίσια της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Στη συλλυπητήρια επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει:
«Εξ ονόματος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, του κλήρου και του λαού της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής παρακαλώ δεχθείτε τα ολόθερμα συλλυπητήριά μας για την εις Κύριον εκδημία του μακαριωτάτου Πατρός της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, λίαν προσφιλούς και σεβασμίου μακαριστού Πατριάρχου Αλεξίου Β΄. Η εκδημία του Πατριάρχου αποτελεί βαρύ πλήγμα όχι μόνο για τον ευσεβή Ρωσικό λαό, αλλά και για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι εθαύμαζαν την σοφή και ποιμαντική ποδηγέτησή του της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την διάρκεια της πολύ σημαντικής περιόδου αναγεννήσεώς της μετά από σειρά σκληρών δεκαετιών δοκιμασίας.

»Πληροφορηθέντες ότι μόλις χθες ο Πατριάρχης ετέλεσε την Θεία Λειτουργία των Εισοδίων της Θεοτόκου, ανακουφιζόμεθα με την σκέψη ότι τώρα ευρίσκεται εντός των αχειροποιήτων Αγίων των Αγίων και ενώπιον της Θεοτόκου και του Κυρίου και Υιού της. 

»Σεβασμιώτατοι και λίαν αγαπητοί και σεβαστοί εν Κυρίω αδελφοί, καθώς βιώνετε αυτήν την απροσμέτρητη απώλεια και ετοιμάζεσθε να αποχαιρετίσετε τον προσφιλή Πατριάρχη Αλέξιο Β΄ ενώ ταυτοχρόνως αντιμετωπίζετε το εξαιρετικό έργο της εκλογής διαδόχου του, θέλω να γνωρίζετε ότι οι προσευχές μας είναι μαζί σας καθώς και με ολόκληρο τον ευσεβή Ρωσικό λαό. Συμμετέχουμε την ώρα αυτή στο εθνικό πένθος και την οδύνη σας. Ικετεύουμε διαπύρως τον Θεό να χαρίσει στον μακαριστό Πατριάρχη τον δίκαιο στέφανο του «πιστού και σοφού οικονόμου», στέφανο ο οποίος του ανήκει δικαιωματικά, και να τον αναπαύσει με την ευλογημένη ελπίδα της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Είθε η μνήμη του, μνήμη αυτού του εξαιρέτου ηγέτου της Εκκλησίας, να είναι αιωνία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα συμμετάσχει στην επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλλεί απόψε στον Ρωσικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Orthodox Observer Online