2008 News Archives

Η Αρχιεπισκοπή Προέβη σε Συμβιβασμό για τη Μήνυση στο Ντάλας

Ελληνικά English
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία συμβιβασμού με τους πέντε ενάγοντες από την πολιτεία του Τέξας οι οποίοι είχαν μηνύσει την Αρχιεπισκοπή και την Εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Ντάλλας στο Τέξας. Οι διεκδικήσεις των εναγόντων αφορούσαν σε πράξεις επιλήψιμης σεξουαλικής συμπεριφοράς οι οποίες κατά το κατηγορητήριο διεπράχθησαν κατά την δεκαετία του 1980 από τον Νικόλαο Κατίνα, πρώην ιερέα της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος. Η ανωτέρω συμφωνία συμβιβασμού επί της διαδικασίας ενεκρίθη από την Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ι. Αρχιεπισκοπής και πραγματοποιήθηκε για να αποφευχθεί η παρατεταμένη προσφυγή στο δικαστήριο και για να προωθηθεί η ίαση εκείνων που επηρεάστηκαν από την τραγωδία αυτή.
Οι ενάγοντες, η Ι. Αρχιεπισκοπή και η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος συμφώνησαν ώστε το ποσόν του συμβιβασμού να παραμείνει εμπιστευτικό, πράγμα το οποίο αποτελεί συνηθισμένη τακτική υποθέσεων αυτού του είδους. Οι όροι του συμβιβασμού δεν απαλλάσσουν της νομικής ευθύνης τον κ. Κατίνα, από νομική ευθύνη, ο οποίος έχει ήδη καθαιρεθεί.
Η Ι. Αρχιεπισκοπή και η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος δεν είχαν ουδεμία γνώση των επιλήψιμων πράξεων του κ. Κατίνα προ της σχετικής καταγγελίας που έγινε προς την Πρωτοσυγκελία της Αρχιεπισκοπής κατά το τέλος του 2005, καταγγελίας η οποία βασίζονταν σε ισχυρισμό περί ηθικώς επιλήψιμων πράξεων του Κατίνα κατά την δεκαετία του 1970. Ο χειρισμός της υποθέσεως έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Αρχιεπισκοπικού Κανονισμού για επιλήψιμη συμπεριφορά κληρικών. Ο Κατίνας ετέθη σε αργία εξ όλων των ιερατικών καθηκόντων κατόπιν έγκαιρης έρευνας των κατηγοριών, η οποία βρήκε λόγους που υπεδείκνυαν ότι πολύ σοβαρές πράξεις επιλήψιμης συμπεριφοράς είχαν λάβει χώρα. Κατόπιν συστάσεως της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη σε καθαίρεση του κ. Κατίνα. 
Η Ι. Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει ότι οι πράξεις του Κατίνα συνιστούν ένα σοβαρότατο και τραγικότατο είδος επιλήψιμης ηθικής συμπεριφοράς που είναι η κακοποίηση παιδιών, και εκφράζει την βαθειά λύπη της για οποιαδήποτε βλάβη μπορεί να έχει προκληθεί στα άτομα που επηρεάστηκαν από τις πράξεις του Κατίνα. Εξακολουθούμε να προσευχόμεθα για την θεραπεία και ίαση των πέντε εναγόντων και όλων εκείνων που ενεπλάκησαν στην οδυνηρή αυτή υπόθεση. 
Orthodox Observer Online