2008 News Archives

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δέχτηκε τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Ελληνικά English
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος καλωσόρισε χθες τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Σεβασμιωτάτου και διήρκεσε μια περίπου ώρα, διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και ειλικρινές κλίμα, και στη διάρκειά της συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού θέματος.

Απευθυνόμενος στον Τύπο αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Χριστόφιας μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είχα τη χαρά και την τιμή να συναντηθώ με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον οποίο έχω υποδεχθεί και στη Λευκωσία και με τον οποίο έχει δημιουργηθεί μια πολύ στενή, αγαστή, φιλική και με αμοιβαίο σεβασμό σχέση. Ο Αρχιεπίσκοπος αξιοποιεί το αρχιερατικό του αξίωμα για να προωθήσει και την υπόθεση της Κύπρου, την οποία έχει στην ψυχή και στην καρδιά του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμότατα, έχουμε κουβεντιάσει για κοινές πιθανές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαμε να αναλάβουμε προβάλλοντας και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και την πολύ πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, την αξιοποίηση δηλαδή της πολιτιστικής διπλωματίας. Είμαι στη διάθεση του Σεβασμιωτάτου όπως κι εκείνος ολοπρόθυμα είναι στη διάθεσή μας για να προωθήσουμε αυτή την κοινή μας υπόθεση. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμότατα για το διακαές ενδιαφέρον του, το καθημερινό για την Κύπρο και τον λαό της, και για την επανένωση της Κύπρου, πράγμα για το οποίο τον έχω ενημερώσει σε σχέση με τις προσπάθειες που κάνουμε στη βάση αρχών και βεβαίως για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ανταποκρινόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συνάντηση και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Κύριο Πρόεδρο για την καλωσύνη που είχε να μοιραστεί μαζί μας ουσιαστικά στοιχεία για το θέμα της Κύπρου. Επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε να επαναλάβω αυτό το οποίο έθεσα υπ’ όψη σας στη συζήτησή μας, ότι η Κύπρος σήμερα πέρα της σημασίας που έχει αυτή καθαυτή, έχει αποβεί σύμβολο, είναι πέρα του εαυτού της σήμερα η Κύπρος, είναι ένα σύμβολο αγώνος για αρχές που είναι απαράβατες όπως είναι η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθεροι και να ζουν δημιουργικά και αυτό το στοιχείο σήμερα κάνει ακόμα σπουδαιότερο τον αγώνα για την Κύπρο. Από πλευράς δικής μας – το λέμε και ιδιωτικώς το λέμε και δημοσίως και υπευθύνως – θα έχετε όλη την συμπαράσταση μας, διότι η Εκκλησία και η Ομογένεια της Αμερικής είναι πάντοτε στην υπηρεσία του Ευαγγελίου, της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης μεταξύ των λαών. Και πάλι ο Θεός να είναι πάρα πολύ μαζί σας, με την οικογένεια σας, με την Κυβέρνηση και με τον Κυπριακό λαό».

Τον κ. Χριστόφια συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακουρής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.
Orthodox Observer Online