2002 News Archives

Πατριαρχικη Αποδειξις Επι Τοις Χριστουγεννοις

Ελληνικά English

Αριθ. Πρωτ. 1021 + Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΧΑΡΙΝ, ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ«Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών... Και οι εν σκότει και σκιά εύρομεν την αλήθειαν».
Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Πανάρχαιος και πανανθρώπινος είναι ο πόθος της αληθείας και ποικίλαι και κοπιώδεις κατεβλήθησαν και ακόμη καταβάλλονται υπό της ανθρωπότητος προσπάθειαι διά την προσέγγισιν αυτής. Ευλόγως δε αναζητείται η αλήθεια, διότι η γνώσις αυτής ελευθερώνει από την πλάνην και τα συνεπακόλουθα αυτής. Αλλ' ατυχώς, διά την αναζήτησιν της αληθείας δεν ακολουθούμεν πάντοτε την ορθήν οδόν, πολλαί δε υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν αι εσφαλμέναι διδασκαλίαι, αι οποίαι απήτησαν κατά καιρούς και απαιτούν ακόμη και σήμερον την αναγνώρισιν αυτών ως εκφραστών της αληθείας.

Σήμερον ιδιαιτέρως περισσότερον από άλλοτε απευθύνονται προς ημάς διάφοροι υποστηρικταί ανατολικών τινων ή άλλων απηρχαιωμένων διδασκαλιών και εμφανίζουν αυτάς ως νέας και ως συνοδευoμένας με κοσμικήν ή υπερφυσικήν ισχύν, επί τη βάσει δε πολλών υποσχέσεων δι' απόκτησιν πνευματικών εμπειριών και διαφόρων εξουσιών αποπειρώνται να μας πείσουν ότι κατέχουν την πλήρη αλήθειαν και την ισχυροτέραν δύναμιν εν τω κόσμω.

Αλλ' ημείς, αδελφοί και τέκνα, γνωρίζομεν καλώς εκ πείρας ότι η Γέννησις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την οποίαν πανηγυρικώς εορτάζομεν σήμερον, «ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως», ως δε λέγει το Ιερόν Ευαγγέλιον, δια της Γεννήσεως του Κυρίου ημών ΙησούΧριστού «ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς» (Ματθ. 4, 16). Αυτό διακηρύσσει ποιητικώς και ο ιερός υμνωδός λέγων «οι εν σκότει και σκιά εύρομεν την αλήθειαν».

Αυτή η αλήθεια, την οποίαν εύρομεν, δεν είναι μία πρότασις διανοητική, μία διατύπωσις περί του κόσμου, του Θεού και του ανθρώπου. Είναι αυτός ούτος ο Δημιουργός του κόσμου, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο εν τω ασήμω σπηλαίω ταπεινώς γεννηθείς διά την ημών σωτηρίαν και αποκαλύψας ημίν οντολογικώς και εμπράκτως την άπειρον αγάπην αυτού δι'ένα έκαστον εξ ημών, δίκαιον ή αμαρτωλόν. Είναι αυτός ο οποίος μας εβεβαίωσεν ότι ο ίδιος είναι η οδός και η αλήθεια και η ζωή και συνεπώς εάν εύρωμεν αυτόν δεν χρειαζόμεθα να αναζητώμεν άλλην τινά αλήθειαν, διότι αυτός είναι η μόνη αλήθεια και η πλήρης αλήθεια.

Δεν έχομεν ανάγκην των ανατολικών ή άλλων οιασδήποτε προελεύσεως ψευτοδιδασκάλων και των παραπλανητικών υποσχέσεων αυτών. Αντιθέτως, γνωρίζομεν ότι και αυτοί οι κατά τα λοιπά εις την πλάνην ευρισκόμενοι μάγοι ήλθον εξ ανατολών ίνα προσκυνήσουν τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, ως βασιλέα. Αυτόν τον Ιησούν Χριστόν τον εξ αγάπης κενώσαντα εαυτόν από της βασιλικής δόξης και ομοιωθέντα προς τον άνθρωπον, ίνα τούτον ομοιώση τω Θεώ, οφείλομεν ίνα αγαπήσωμεν και ακολουθήσωμεν εξ όλης ψυχής και διανοίας.

Ας ακολουθήσωμεν εις τούτο τους ταπεινούς ποιμένας της Βηθλεέμ, αλλά και τους μάγους εκείνους εις τους οποίους «έδειξεν αστήρ τον προ ηλίου Λόγον, ελθόντα παύσαι την αμαρτίαν», και ας αρνηθώμεν να ακούωμεν τους συγχρόνους εκείνους μάγους και ποιμένας ανθρώπων οι οποίοι δεν ακολουθούν τον Χριστόν, αλλά μας υποδεικνύουν άλλους ψευδείς σωτήρας.

Ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, ει μη εν τω Χριστώ. Τόσον ως άτομα όσον και ως λαοί και ως ανθρωπότης παρά του Χριστού μόνον αναμένομεν ευεργεσίαν. Εάν μείνωμεν μακράν αυτού, θα ευρισκώμεθα εις το σκότος και την σκιάν του ψεύδους και του θανάτου και θα δρέπωμεν τα δεινά της πλανωμένης εις τας θανατηφόρους ατραπούς της αναληθείας και διά τούτο σκληρώς ταλαιπωρουμένης ανθρωπότητος.

Η χάρις και η αλήθεια διά Ιησού Χριστού εγένετο (Ιω. 1, 17). Και η χαρά, η ειρήνη, η σωτηρία και παν αγαθόν μόνον πλησίον αυτού ευρίσκεται.

Δόξα τω εν υψίστοις Θεώ, ο οποίος ηυδόκησε να σαρκωθή δι' ημάς ο Υιός και Λόγος αυτού και να μεταδώση εις ημάς την πλήρη αλήθειαν αυτού και την σώζουσαν χάριν αυτού. Δόξα, αίνος και ευχαριστία και τω γεννηθέντι εν τη ταπεινή φάτνη Ιησού Χριστώ και τω Αγίω αυτού Πνεύματι, το οποίον όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας και στηρίζει και εμπνέει ημάς τούς πιστούς.

Ταύτα πατρικώς υπομιμνήσκοντες, επιδαψιλεύομεν υμίν ολοθύμως τας πατρικάς ημών ευχάς και την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, ευχόμενοι ολοκαρδίως όπως διέλθητε εν ειρήνη και χαρά τας αγίας εορτάς του δωδεκαημέρου και το επί θύραις νέον έτος της χρηστότητος του Κυρίου.

Αυτού δε του εν Βηθλεέμ εκ της αειπαρθένου και Θεοτόκου Μαρίας γεννηθέντος και εν φάτνη των αλόγων ανακλιθέντος διά την ημών σωτηρίαν Κυρίου ημών Ιησού Χριστού η χάρις και το πλούσιον έλεος είησαν μετά πάντων υμών, αγαπητοί αδελφοί και τέκνα. Αμήν.

Φανάριον, Χριστούγεννα ββ΄

 +Ο Κωνσταντινουπόλεως

διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων υμών

Orthodox Observer Online