Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού στις Η.Π.Α.

Ελληνικά English

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  (ΙΜΕ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού στις Η.Π.Α.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου προχώρησαν χθες στη διαδικτυακή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και μάλιστα σε μία κορυφαία στιγμή, αυτή της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Αιχμή του δόρατος της όλης συνεργασίας, η οποία θα δρομολογηθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι η μεταφορά στις Η.Π.Α. και η παρουσίαση όλων των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών διαδραστικών παραγωγών εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και όλων των ψηφιακών συλλογών του, ώστε αυτές να είναι επισκέψιμες όχι μόνον από τους Ομογενείς μας,

αλλά και από όλους τους Αμερικανούς.

Η αρχή θα γίνει με τη μεταφορά στην Αμερική της διαδραστικής αναλυτικής εικονικής ξενάγησης στο κέντρο της Ορθόδοξης Πίστης μας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, στην Αγία του Θεού Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για την παραγωγή εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια ιστορίας», ένα μνημειώδες έργο, προϊόν συστηματικής έρευνας πολλών ετών.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε:
“Η σημερινή υπογραφή, έστω και διαδικτυακά λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας, του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με χαροποιεί βαθιά. Συγκινούμαι μάλιστα ιδιαίτερα ως Κωνσταντινουπολίτης, καθώς η Ομογένειά μας, όλες οι Κοινότητές μας, οι Χριστιανοί συμπολίτες μας, αλλά και όλοι οι Αμερικανοί ανεξαιρέτως, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εικονικά στο διαχρονικό Κέντρο του Χριστιανισμού, την Αγία Σοφία, να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό επίτευγμα, που από κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πρόσφατα μετετράπη και πάλι σε τζαμί. Μου δίδεται για μια φορά ακόμα η ευκαιρία να καλέσω την τουρκική κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την τόσο λυπηρή απόφασή της, που πληγώνει βαθύτατα το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των Ορθόδοξων και όλων των Χριστιανών, αλλά και ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.”

What's New on GOARCH?