Ελληνικά English

Αριθ. Πρωτ. 102 / 03
 

8η Νοεμβρίου 2003

Σύναξις των Αγίων  Αρχαγγέλων

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η χαρμόσυνη Εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων αποτελεί ευπρόσδεκτη ευκαιρία για να σκεφθούμε την τεράστια αγάπη του Θεού μας, μία αγάπη η οποία φανερώνεται, εκτός των άλλων τρόπων, και μέσω της αδιαλείπτου προστασίας την  οποία προσφέρουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και τα αμέτρητα πλήθη ουρανίων ασωμάτων δυνάμεων. Η Αγία Γραφή μας διδάσκει ότι στους αγγέλους έχει ανατεθή η θεϊκή αποστολή να υπακούουν στο θέλημα του Θεού (Ψαλμός 103:20) και να Τον δοξολογούν αδιάκοπα ( Νεεμίου 9:6 ), καθήκοντα ιερά τα οποία είναι ταυτόχρονα ουράνια και γήϊνα.

Η παρουσία αυτών των αοράτων ακολούθων του Θεού, οι οποίοι είναι λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν (Εβρ. 1:14), επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Κύριός μας αποτελεί μιά άγρυπνη και έντονη παρουσία στον κόσμο μας. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, βαπτισμένοι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος, έχουμε προικισθή από τον Θεό με την ευλογία της παρουσίας του προσωπικού φύλακα αγγέλου μας στον οποίο ο Κύριος έχει αναθέσει την συνεχή προστασία μας, και μέσω του οποίου η στοργική παρουσία Του αγγίζει όλους τους ανθρώπους, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι της στο σύνολο της Δημιουργίας.

  Κατά τη διάρκεια των προχωρημένων χρόνων της γήϊνης ζωής μας, η φιλεύσπλαγχνη παρουσία του Θεού και των αγγέλων Του αποτελεί ασφαλή, θεραπευτική πραγματικότητα η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή και ευπρόσδεκτη. Γι' αυτό τον λόγο, με την ευκαιρία της Εορτής της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων, η Αρχιεπισκοπή μας αναγνωρίζει και προβάλλει το σημαντικό έργον του εν Νέα Υόρκη Οίκου Ευγηρίας « Άγιος Μιχαήλ», ενός ιδρύματος το οποίο φέρει το όνομα του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Επί σαράντα και πλέον έτη, ο Οίκος Ευγηρίας « Άγιος Μιχαήλ», τιμά το όνομά του και αποτελεί εστία όπου η δοξολογία του Θεού σε μίμηση των αγγέλων διαποτίζει όλες τις όψεις της καθημερινής ζωής. Πρόκειται για μία ειρηνική κατοικία όπου προσφέρονται η φροντίδα και η κάλυψη φυσικών και πνευματικών αναγκών σε κάθε τρόφιμο, και όπου η ιερότητα και η αξία της ανθρώπινης ζωής επισφραγίζεται με κάθε πράξη.

Ο «Άγιος Μιχαήλ» είναι σήμερα χώρος διαμονής Ελληνορθοδόξων ηλικιωμένων ατόμων τα οποία χρειάζονται φροντίδα και τα οποία προέρχονται από πολλές πολιτείες της επικρατείας. Για να στηριχθή αυτή η ζωτική διακονία, της οποίας ο λειτουργικός προϋπολογισμός εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις δικές σας δωρεές, οι κοινότητές μας θα περιφέρουν ειδικό δίσκο την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου. Οι εισφορές σας θα ωφελήσουν ασφαλώς  τους διαμένοντας στον Οίκο Ευγηρίας «Άγιος Μιχαήλ», ενώ παράλληλα θα στηρίξουν την συνεχιζομένη ανάπτυξη και διεύρυνση αυτής της σημαντικής διακονίας για πολλές γενεές στο μέλλον.  Όποιος έχει την καλή διάθεση να προσφέρη επιπλέον προς τον σκοπό αυτό, παρακαλείται να στείλη σχετική επιταγή πληρωτέα στον Οίκο Ευγηρίας «Άγιος Μιχαήλ» στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου.

Προσεύχομαι ολόθερμα η θεϊκή προστασία των Αγίων Αρχαγγέλων να αποτελή μόνιμο στοιχείο της ζωής σας, να συμπαρίσταται στην προσφορά φροντίδος και διακονίας, να σας ενδυναμώνη στα έργα σας προς δόξαν του Παντοδυνάμου Θεού, και να σας ενθαρρύνη στην ελεύθερη και πρόθυμη υπακοή σας προς Εκείνον. 

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

 + ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Archive: Archbishop Demetrios' Encyclicals