2012 News Archives

Ο Εορτασμός των Ελληνικών Γραμμάτων και η Ημέρα των Τριών Ιεραρχών

Η ομογενής βουλευτής κυρία Αραβέλλα Σιμωτά μιλά κατά την εκδήλωση.
© photo D. Panagos/GOA

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – «Στα πρόσωπά σας, στα πρόσωπα των νέων παιδιών που είστε απόψε εδώ, βλέπω το μέλλον της Ομογένειας και του Ελληνισμού», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απευθυνόμενος στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας του 2011 κατά τη διάρκεια ειδικής Τελετής Απονομής Βραβείων των Τριών Ιεραρχών η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξήρε το έργο των σχολείων, των δασκάλων και των γονιών, αναφέρθηκε στην μεγάλη και πολύτιμη κληρονομιά της Ελληνικής Γλώσσας, στην ανάγκη καλλιέργειας της όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι και στην τεράστια συμβολή των Τριών Ιεραρχών και των άλλων Πατέρων της Εκκλησίας στην ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό της Ελληνικής Γλώσσας. Στη συνέχεια επέδωσε στους 69 μαθητές και μαθήτριες τα «Βραβεία Αριστείας των Τριών Ιεραρχών» τα οποία έχει καθιερώσει η Αρχιεπισκοπή εις αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στην Ελληνική Γλώσσα. Η Εξέταση στην Νεοελληνική Γλώσσα, γνωστή και ως Regents Test, είναι εγκεκριμένη και αναγνωρισμένη σε πολιτειακό επίπεδο, εξασφαλίζει την αναγνώριση μορίων (credits) στους μαθητές που επιτυγχάνουν και πραγματοποιείται με ευθύνη και επιμέλεια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Η Πολιτειακή Βουλευτής της Νέας Υόρκης, ομογενής κυρία Αραβέλλα Σιμωτά, ήταν η κύρια ομιλήτρια της βραδιάς και ανέπτυξε το θέμα «Τα Ελληνικά, η γλώσσα της Δημοκρατίας». Η κ. Σιμωτά, και η ίδια απόφοιτος του Αρχιεπισκοπικού ενοριακού σχολικού συστήματος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δικές της καταβολές από την οικογένεια της, από το σχολείο της, στην Ελληνορθόδοξη Κληρονομιά της, στην Ελληνική Γλώσσα που έμαθε από μικρή και τόνισε: «Η Ελληνική Γλώσσα είναι το πιο όμορφο και το πιο σπουδαίο πράγμα που μας έχουν δώσει οι γονείς μας, κι αυτή την κληρονομιά μας πρέπει να την κρατήσουμε και να την συνεχίσουμε», είπε.

Το πρόγραμμα της τελετής παρουσίασε η διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Ημερησίου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου του Flushing Νέας Υόρκης. Η κυρία Μαρία Μακεδών, διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας καλωσόρισε του 350 και πλέον προσκεκλημένους και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας. Το πρόγραμμα συμπεριέλαβε παρουσίαση της Ashley Χριστίνας Βουράκη, αριστούχου προηγουμένης βραβεύσεως και υποψηφίου φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Harvard και μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση της κ. Αρετής Τζιοβάνου, με ποιήματα Νικηφόρου Βρετάκου, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου.

Εκκλησιασμός των Σχολείων

Σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, όπου εκκλησιάστηκαν μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων των κοινοτικών Ελληνοαμερικανικών Σχολείων της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Στη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους μαθητές για την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και την σπουδαιότητα της Ελληνορθοδόξου κληρονομιάς. «Οι Τρεις Ιεράρχες, είπε, μας προσέφεραν το παράδειγμά τους, το παράδειγμα του φωτός που λάμπει και φωτίζει. Ήταν υποστηρικτές και προστάτες της Παιδείας, και η Παιδεία, πρόσθεσε, ήταν και είναι απόλυτη προτεραιότητα». Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους νέους να ακολουθήσουν «το παράδειγμα αριστείας και τα βήματα των Τριών Ιεραρχών, διότι ο στόχος σας πρέπει να είναι το άριστον».

Φωτογραφίες από την εκδήλωση της απονομής των βραβείων στην διαδικτυακή σελίδα: http://photos.goarch.org/

Orthodox Observer Online