News from the Holy Eparchial Synod

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΙΕΡΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Ελληνικά English

H Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς συνῆλθεν εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς εἰς τήν αἲθουσαν τῆς Συνόδου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς ἐν Νέᾳ Ὑόρκῃ τήν 21ην καί 22αν Ἀπριλίου ἐ. ἒ. ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου καί τήν συμμετοχήν τῶν Μελῶν αὐτῆς.

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος συνεζήτησε τά ἀκόλουθα θέματα:

Λειτουργικά Θέματα: Ἀνεκοινώθη ἡ ἒγκρισις ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τοῦ ὑποβληθέντος ὑπό τῆς Συνόδου κειμένου τῆς Ἱερᾶς Προθέσεως καί Θείας Λειτουργίας μετά Λειτουργικῶν Ὁδηγιῶν, προκειμένου τοῦτο νά μεταφρασθῆ εἰς τήν Ἀγγλικήν γλώσσαν. Ἐπιπροσθέτως, ἡ Σύνοδος ἀνέθεσεν εἰς τήν Συνοδικήν Ἐπιτροπήν ἐπί Λειτουργικῶν Θεμάτων τήν προετοιμασίαν παρομοίου κειμένου Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, Ὂρθρου καί Ἑσπερινοῦ. Ἐπί πλέον ἡ Σύνοδος ἐπεράτωσε τήν ἐπεξεργασίαν κειμένου Ἀκολουθίας Εἰσδοχῆς Ἑτεροδόξων εἰς τήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν διά τοῦ Χρίσματος.

Κανονικά Θέματα: Ἐκοινοποιήθη ἡ τελική ἒγκρισις ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τοῦ ὑποβληθέντος ὑπό τῆς Συνόδου Κανονισμοῦ Λειτουργίας τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου. Συνεχίσθη δέ ἡ ἐπεξεργασία Κανονισμοῦ Πνευματικῶν Δικαστηρίων μετά συνεργασίας εἰδικῶν Κανονολόγων καί Νομομαθῶν, καί ἡ διαμόρφωσις τοῦ καταλόγου τῶν αἰτίων πρός ἒκδοσιν Ἐκκλησιαστικῶν  διαζυγίων. Ἐπί πλέον ἡ Σύνοδος ἐνέκρινε τύπον νέων πιστοποιητικῶν Βαπτίσεως καί Χρίσματος πρός χρῆσιν τῶν Ἐνοριῶν τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς.

Τέλος, ἡ Σύνοδος συνεζήτησε κανονικά θέματα ἀφορῶντα εἰς τόν ἱερόν κλῆρον καί ἒλαβε σχετικάς ποιμαντικάς καί πειθαρχικάς ἀποφάσεις.

Θέματα Παιδείας καί Νεολαίας: Ἐγένετο ἐκτενής συζήτησις διά τήν Θρησκευτικήν Παιδείαν καί τήν Νεολαίαν. Παρετηρήθη ἐν προκειμένῳ ἡ αὒξησις τοῦ ἀριθμοῦ τῶν κατασκηνώσεων καί τῆς συμμετοχῆς τῶν νέων εἰς αὐτάς. Διεπιστώθη ὃτι αἱ κατασκηνώσεις εἶναι πολύ ἀποτελεσματικαί εἰς τήν διαμόρφωσιν θρησκευτικοῦ χαρακτῆρος εἰς τούς νέους. Ἐτονίσθη ἐπίσης ἡ ἀνάγκη ἐπιμορφώσεως τῶν γονέων, καί ἐλέχθη ὃτι γίνονται προσπάθειαι διά νά συμμετέχουν νέοι καί γονεῖς εἰς οἰκογενειακά προγράμματα κατασκηνώσεων. Ἐπίσης ἐλέχθη νά γίνουν συστάσεις εἰς τούς ἱερεῖς ὃπως ἀξιοποιοῦν τάς ποιμαντικάς εὐκαιρίας ἀθλητικῶν, χορευτικῶν καί ἂλλων προγραμμάτων νεολαίας διά τήν ἐμπέδωσιν ὀρθοδόξου χαρακτῆρος εἰς τούς νέους.

Διορθόδοξα Θέματα: Ἐγένετο ἐκτενής ἀναφορά καί συζήτησις διά τήν Πανορθόδοξον Συνέλευσιν Ἐπισκόπων ἡ ὁποία θά λάβῃ χώραν ἀπό τῆς 26ης ἓως τῆς 28ης Μαΐου τ. ἒ. ἐν Νέᾳ Ὑόρκῃ. Ἡ Συνέλευσις αὐτή ἀπεφασίσθη ὑπό τῆς Δ΄ Προσυνοδικῆς Πανορθοδόξου Διασκέψεως ἐν Σαμπεζύ τῆς Ἑλβετίας κατά τόν παρελθόντα Ἰούνιον.

Κληρικολαϊκή Συνέλευσις: Ἐγένετο ἀναφορά εἰς τήν προσεχῆ Κληρικολαϊκήν Συνέλευσιν ἐν Ἀτλάντᾳ, Georgia κατά τόν μῆνα Ἰούλιον τ. ἒ., καί ὑπεγραμμίσθη ἡ σπουδαιότης τοῦ θέματος Συναγάγετε τόν Λαόν μου εἰς τόν Οἶκον μου - Ἒρχου καί Ἲδε. Ἐτονίσθη ἡ ἀνάγκη εὐρυτέρας συμμετοχῆς τῶν ἐνοριῶν εἰς τήν Συνέλευσιν, καί ἐπρογραμματίσθη ἡ ἀμεσωτέρα συμμετοχή τῶν μελῶν τῆς Ἱ. Ἐπαρχ. Συνόδου εἰς τήν ἀνάλυσιν καί ἐφαρμογήν τοῦ θέματος τῆς Κληρικολαϊκῆς εἰς εἰδικάς πρός τοῦτο συνεδρίας.

Τέλος, ἡ Ἱ. Ἐπαρχ. Σύνοδος ὣρισεν τήν 19ην Σεπτεμβρίου ἐ. ἒ. ὡς ἡμέραν μνήμης τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς, καί τήν ὀργάνωσιν διαλέξεων καί εἰδικῶν προγραμμάτων διά τόν σκοπόν αὐτόν.

Τά μέλη τῆς Ἱ. Ἐπαρχ. Συνόδου εἶχον τήν εὐκαιρίαν νά συμμετάσχουν τό ἀπόγευμα τῆς 19ης Ἀπριλίου εἰς τάς ἐργασίας τῆς Ἐκτελεστικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Συμβουλίου.