Το έργο ΤROY TOO της Karen Malpede σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου σε παγκόσμια πρώτη στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου

Ελληνικά English
© Photo Credit: Persona Theatre Company

Το έργο ΤROY TOO της Karen Malpede σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου σε παγκόσμια πρώτη στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου

Η νέα διεθνής παραγωγή της Kαλλιτεχνικής Oμάδας Persona σε σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη με μία πολυφυλετική διανομή και τη Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της Εκάβης.

11-21 ΜΑΪΟΥ 2023

HERE ARTS CENTRE,

145 SIXTH AVENUE, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Γραμμένο το 2020, στη ζέση της χρονιάς-ορόσημο, μέσα από συνθήματα και σκέψεις που συλλέχτηκαν στους δρόμους, στις πορείες διαμαρτυρίας, στους Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια των lockdown, αλλά και μέσα στους ωκεανούς, από τα στόματα ψαριών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, το Troy Too της Αμερικανίδας συγγραφέως και περιβαλλοντικής ακτιβίστριας Karen Malpede είναι ένας σύγχρονος διάλογος με τον Ευριπίδη και τις Τρωάδες, την υπερβατική τραγωδία του πένθους, της οργής και της αξιοπρέπειας του θρήνου. Η σπουδαία Ελληνίδα τραγωδός Λυδία Κονιόρδου, ζωντανεύει την Εκάβη σε μια σύγχρονη απόδοση ταυτόχρονα στα αγγλικά και τα αρχαία ελληνικά. Η Ελληνίδα σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου, γνωστή για τις καινοτόμες πολυμεσικές σκηνοθεσίες σύγχρονων και κλασικών κειμένων, γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο παρελθόν και το τώρα, χρησιμοποιώντας μία καινοτόμα φόρμα σε μια διεθνή παραγωγή που ξεπερνά τα όρια των γλωσσών και των πολισμών. Είμαστε ακόμα εδώ και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποιος καλλιτεχνικός απολογισμός. Mία πολυφυλετική διανομή επιχειρεί τώρα να το πράξει, σε μία μουσική και εικαστική σύνθεση που φέρνει τον σύγχρονο Xoρό του έργου και του θεατή στην εμπειρία μίας νέας Tροίας, μίας πληγωμένης κοινωνίας, που πρέπει πρώτα να καεί ολοσχερώς, για να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.

Aντλώντας από την αρχαία τραγωδία και προωθώντας ένα άκρως πολιτικό μήνυμα ειρήνης και συμπερίληψης, το έργο εστιάζει σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν ανάμεσα στα άλλα, τον αντίκτυπο των κρίσεων του αιώνα μας, όπως η κλιματική αλλαγή, οι φυλετικές συγκρούσεις στις κοινωνικά και φυλετικά ευάλωτες ομάδες και τη βία που κυριαρχεί στις παγκοσμιοποιημένες μητροπόλεις του πλανήτη μας.

Το Troy Too της Karen Malpede, παραγωγή της Καλλιτεχνικής Ομάδας Persona με έδρα την Αθήνα και του θρυλικού Theatre Three Collaborative της Νέας Υόρκης, είναι ένα οργισμένο και συγκλονιστικό έργο για όσους έχουν επιβιώσει, και μια ποιητική ελεγεία για όσους δεν τα κατάφεραν. Ο θρήνος μιας πληγωμένης κοινότητας ανθρώπων, που τόσο χρειαζόμαστε στη δημόσια ζωή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Karen Malpede

Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου

Σύμβουλος Σκηνικού-Σχεδιασμός Φωτισμών: Tony Giovannetti

Ενδυματολόγοι: Sally Ann Parsons & Carissa Kelly

Συνθέτης: Βάνιας Απέργης

Διευθυντής Φωτογραφίας- Video art: Μιχάλης Δημητρίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Elena Vannoni

Βοηθός σχεδιαστή φωτισμού: Miriam Crowe

Ομάδα Παραγωγής (Αθήνα): Μαρία Χατζηστυλλή, Τζούλια Κόγκου, Κάτια Μακρυκώστα

 

Διευθυντής Παραγωγής: Jee Duman

Ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου

Ίλια Παππά (βίντεο)

Ανθή Σαββάκη (βίντεο)

George Bartenieff (ηχητικό)

Shona Tucker

David Glover

Tommie J. Moore

Abigail Ramsay

Najla Said

Ilker Oztop

Di Zhu

Χορωδία νέων ηθοποιών

Παραστάσεις

Πέμπτη, 11 Μαΐου, 2023 19:00

Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2023 19:00

Σάββατο, 13 Μαΐου, 2023 14:00* & 19:00

Κυριακή, 14 Μαΐου, 2023 14:00

Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2023 19:00

Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2023 19:00

Σάββατο, 20 Μαΐου, 2023 14:00* & 19:00

Κυριακή, 21 Μαΐου, 2023 14:00

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Persona

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Persona δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2004 από τη σκηνοθέτιδα και ακαδημαϊκό Αύρα Σιδηροπούλου. Αποτελείται από καλλιτέχνες που εργάζονται διεθνώς στο θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τις εικαστικές και ψηφιακές τέχνες. Η φιλοσοφία μας αφορά την ενσωμάτωση και τη διαφορετικότητα και το καλλιτεχνικό μας όραμα έχει ως στόχο τη δημιουργία θεατρικών δρώμενων όπου διαφορετικές μορφές τέχνης και μέσα είναι σε συνεχή διάλογο. Η ομάδα και τα μέλη της έχουν παρουσιάσει δουλειά τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας, της Ιταλίας και του Ιράν. Κατά καιρούς, οι παραστάσεις μας έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Το Troy Too πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου, της Nina Camberos και των Άσπα και Ανδρέα Ανδρεάδη.

Καλλιτεχνική Ομάδα Persona: https://persona.gr/en/

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια, δείτε εδώ: https://here.org/shows/troy-too/

 

What's New on GOARCH?