Ελληνικά English

Οι προσκυνηματικές εκδρομές της Αρχιεπισκοπής είναι δραστηριότητες πνευματικού ανεφοδιασμού σε σημαντικά μνημεία της Ορθοδοξίας παγκοσμίως. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έχει οργανώσει αυτές τις πρωτοβουλίες που εστέφθησαν με επιτυχία στην προσκυνηματική επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι, όπως και στα ταξίδια στην Καππαδοκία, στους Αγίους Τόπους, στα Ιεροσόλυμα και αλλού.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου του 2023 ανεχώρησε ομάδα 50 και πλέον ομογενών της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένων και Αρχόντων οφφικιάλιων του τάγματος του Αγίου Ανδρέα, και καθοδηγούμενη από τον Πρωτοπρεσβύτερο Νικηφόρο Φακίνο, με την σεπτή ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και κατόπιν προσκλήσεως της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου του 2ου με προορισμό την Αίγυπτο.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μεταβαίνει στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της Πανομογενειακής Εθνικής Παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Η προσκυνηματική επίσκεψη στο παλαίφατο και Αποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι απαύγασμα της αρραγούς συνδρομής του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την πολλαπλώς δοκιμαζομένη Ορθόδοξη παρουσία στην Αφρική. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει προσφέρει αγλαούς καρπούς αγάπης και φιλαγαθίας για την ενίσχυση των ποιμαντικών, των ιεραποστολικών και των ανθρωπιστικών παροχών της Εκκλησίας στην Αφρικανική ήπειρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε χαρά για την επιτυχημένη οργάνωση της Παρελάσεως για την Εθνική Ανεξαρτησία στην 5η Λεωφόρο, αποτέλεσμα της πολύμηνης προπαρασκευής και της συνδρομής εκατοντάδων υποστηρικτών και ευεργετών, όπως διαφαίνεται και από τις εργασίες των πανομογενειακών συνελεύσεων και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μείζονος Νέας Υόρκης. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η ενθουσιώδης συμμετοχή των χιλιάδων ομογενών απέτισε τον δέοντα φόρο τιμής προς τους ήρωες του 1821.

Αμέσως μετά την αξιόλογη παρέλαση στο Μανχάταν, ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Πανος. Αρχιδιάκονον κ. Διονύσιον, ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να καθοδηγήσει την εκεί προσκυνηματική επίσκεψη. Ήδη, οι προσκυνητές συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου. Κατά τον θείο λόγο, ο Μητροπολίτης Νικόδημος εξήρε την συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του Τάγματος των Αρχόντων για την πολυδιάστατη προσφορά προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την πολυσχιδή πρόοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης, ο Μητροπολίτης Νικόδημος καλωσόρισε τους προσκυνητές και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα και ενθύμια.

Μετά την ακολουθία, οι πιστοί προσκύνησαν τα ιερά λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Αντωνίου και Παρθενίου. Ο Καθηγούμενος της Μονής, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, παρουσίασε τα πολλαπλά πνευματικά και ιστορικά θησαυρίσματα του προσκυνήματος. Ιδιαίτερη ευλογία αναβρύζει από το πηγάδι στο οποίο, κατά την Ιερά Παράδοση, η Υπεραγία Θεοτόκος και ο Πάγκαλος Ιωσήφ εδρόσισαν το Θείο Βρέφος, κατά την έξοδο στην Αίγυπτο και για να διαφύγουν την μαίνη του Ηρώδη. Επίσης, η ομάδα των πλέον των 50 προσκυνητών επισκέπτεται τα σημαντικά ιστορικά μνημεία της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των πυραμίδων, της Σφίγγας, του Μουσείου αρχαιοτήτων του Καΐρου, και της κοιλάδος των Βασιλέων και Βασιλισσών.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα καθοδηγήσει το υπόλοιπο της επίσκεψης και στον ποταμό Νείλο, που αποτελεί καίρια περιβαλλοντική, οικονομική και γεωγραφική αρτηρία της Αιγύπτου. Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. κ. Θεόδωρος ο 2ος προσεκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο για την επικείμενη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 7 Μαΐου ε. έ. στην Αλεξάνδρεια, όπως και για την ακολουθία της Μεσοπεντηκοστής στο Θεοβάδιστο Όρος Σίνα και την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Το προσκύνημα στην Αίγυπτο αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την αποκόμιση πολλαπλών πνευματικών οφελειών, και για την ενδυνάμωση των δεσμών αγάπης με το παλαίφατο Αποστολικό και Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Photos: GOARCH

What's New on GOARCH?