Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ελληνικά English
© Photo Credit: GOARCH / Nader Smile Fotos

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Η Κυριακή του Παραλύτου στις 7 Μαΐου άφησε ανεξίτηλες μνήμες σε όσους συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μαζί με τους 50 και πλέον εξ Αμερικής προσκυνητές απεκόμισαν πνευματικές αποσκευές από το ιερό προσκύνημα στο παλαίφατο και Αποστολικό Πατριαρχείο.

Η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β', εξήρε την πρόοδο και την εξέλιξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την οποία διεπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Χάρη στις καίριες τομές και πρωτοβουλίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, και με την καθοδήγηση και ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενισχύεται και το ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, τη συνδρομή της ηγεσίας των Αρχιεπισκοπικών οργανισμών και του φιλόχριστου λαού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αντιφώνησε εκφράζοντας ολόθυμη χαρά και ευγνωμοσύνη. Συγκέρασε τον παραλληλισμό του ονοματοδότη του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος δεν είναι ιστορικά γνωστός ως βίαιος κατακτητής, αλλά ως φωτιστής του τότε γνωστού κόσμου με τα φώτα του Ελληνικού πολιτισμού. Και ως φωτιστής της Αφρικανικής Ηπείρου, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος κατακτά τις καρδιές των ανθρώπων με το αυθεντικό, αυθόρμητο και φιλάνθρωπο ιεραποστολικό και εκκλησιαστικό έργο. Η αναβάθμιση των ποιμαντικών προγραμμάτων διαφαίνεται και από την αυξητική πορεία του αριθμού Ιερών Μητροπόλεων, των ναών και των πιστών στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και συμβολικών δώρων. Πλήθος λαού συμμετείχε στην ιερή ακολουθία. Συλειτουργούντες ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, και ο Πανιερ. Ταμιάθεως κ. Γερμανός.

Συμπροσευχόμενος ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου (Τελετάρχης). Μεταξύ των κληρικών ήταν ο Προϊστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρρικ της Νέας Υόρκης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Νικηφόρος Φακίνος και ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης.

Μετά την Θεία Λειτουργία, το αίθριο του Πατριαρχικού Μεγάρου μετατράπηκε σε περίβολο αγάπης. Στο επίσημο γεύμα στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρός της κ. Ανδρέας Βαφειάδης παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με το έμβλημα της Κοινότητος της αρχαιοτάτης αυτής πόλεως. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δρ. Νικόλαος Λούτσιον, του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου, η κ. Ανίτα Καρταλοπούλου, 1η Αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου και η κ Ελένη Άλλεν, Ταμείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, εξέφρασε την χαρά και τιμή της υποδοχής του Αρχιεπισκόπου. Τέλος, ο Μακαριώτατος και ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησαν την Ευγεν. κ. Αικατερίνη Σοφιανού, Αρχόντισσα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και μεγάλη ευεργέτιδα του παλαιφάτου Πατριαρχείου για την προσφορά του γεύματος.


 



 

What's New on GOARCH?