Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου κατά τον Εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο 4 Απριλίου 2024 Λευκός Οίκος

Ελληνικά English

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου κατά τον Εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο

4 Απριλίου 2024

Λευκός Οίκος

Κύριε Πρόεδρε,

Για ακόμη μια φορά, τιμάτε τον Ελληνοαμερικανικό Λαό της Αμερικής με τον πιο εξαιρετικό τρόπο, με τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας εδώ στον Λευκό Οίκο. Όπως πάντα, μας τιμά το κύρος αυτής της γιορτής, και εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ που συνεχίζετε αυτή την υπέροχη παράδοση που αναγνωρίζει τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας.

Εκτός από αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία δυστυχώς εκλείπουν παγκοσμίως, είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε και να θυμηθούμε εκείνους των οποίων η αφοσίωση στις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τους κόστισε το ακριβότερο τίμημα όλων – τις ζωές τους: Οι Αθάνατοι Ήρωες του 1821, οι οποίοι έπραξαν ακριβώς όπως οι ήρωες του 1776 και κάθε γενιάς που ήταν πρόθυμοι να κάνουν μια «τόσο μεγάλη θυσία στο βωμό της Ελευθερίας». Λέμε «Αιώνια τους Μνήμη» για όλους τους γενναίους αγωνιστές μας που πολέμησαν για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Κύριε Πρόεδρε, είστε εδώ και καιρό στενός και έμπιστος φίλος της ελληνοαμερικανικής οικογένειάς μας και σας θεωρούμε πλέον έναν από εμάς, ήδη από εκείνες τις πρώτες ημέρες στο Wilmington. Αλλά είστε πολλά περισσότερα από ένας απλός και αγαπημένος φίλος.

Ως Πρόεδρος της Σπουδαίας μας Χώρας, ηγείστε παγκοσμίως με γνώμονα την υπεράσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας των Εθνών. Εξακολουθείτε να είστε ο κορυφαίος υπερασπιστής στο ζήτημα των Ουκρανών αδελφών μας, οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται δύο χρόνια αργότερα για την ίδια τη ζωή τους ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη εισβολή στη γη τους. Συνεχίζετε να στέκεστε στο πλευρό της Ουκρανίας και, ως εκ τούτου, είμαστε πραγματικά πολύ ευγνώμονες για την αδιάσπαστη και ακλόνητη υποστήριξή σας.

Επίσης, ως γιοι και θυγατέρες της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σας θεωρεί, κύριε Πρόεδρε, ως αγαπητό φίλο, σας ευχαριστούμε για την ακλόνητη υποστήριξή σας στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και ζητούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση σε αυτό το Νησιωτικό Έθνος που έχει τραυματιστεί λόγω της βίαιης εισβολής και διαίρεσης της χώρας του εδώ και μισό αιώνα. Ζητούμε μια λύση που θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή τάξη, με βάση τους κανόνες. Είμαστε στο πλευρό σας, κύριε Πρόεδρε, όπως και εσείς είστε στο πλευρό της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ο Θεός να σας ευλογεί, κύριε Πρόεδρε, μαζί με την Πρώτη Κυρία, την οικογένειά σας και τις ένοπλες δυνάμεις του Έθνους μας, με υγεία, μακροζωία, τη διαρκή χάρη Του και την ανίκητη δύναμή Του.

Ζήτω η Αμερική! Ζήτω το Ελληνικὸ Έθνος!

Τώρα, είναι απίστευτη τιμή και προνόμιο να παρουσιάσω σε όλους και όλες εσάς, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζόσεφ Ρ. Μπάιντεν.

Photos: GOARCH/Dimitrios Panagos

Archbishop News