Remarks of Father Nikiphoros Fakinos at the Great Vespers of Saint Demetrios the Myrrh-Bearer, Merrick, NY

Ελληνικά English

Σεβασμιώτατε, 

Είναι απαράμιλλη η ευγνωμοσύνη μας για τα εξαιρετικά δώρα της Ποιμαντορίας Υμών. Όντως «Εξαιρετικά»: Όχι συνηθισμένα, ούτε απλά. Αλλά μέσα στον καιρό των εξαιρέσεων από το συνηθισμένο, βρήκαμε τους ανθρώπους που ξεπερνούν το παρωχημένο, ανθρώπους εξαιρετικούς. Η πρωτοβουλίες σας βοήθησαν οικογένειες και η Αρχιεπισκοπή συνέδραμε με χορηγεία ποσών εκατοντάδων χιλιάδων. Μας εμπνεύσατε να βοηθήσουμε τους πληγέντες από την πανδημία παντοιωτρόπως. Σας είδαμε να προσεύχεσθε γονατιστός για τους ασθενείς και δακρύσαμε. Λάβαμε το φως της Αναστάσεως διαφορετικά, διαδικτυακά, διανύουμε καιρούς των εξαιρέσεων, αλλά και έτσι, το μήνυμα της Υμετέρου Σεβασμιώτητος μάς μεταλαμπάδεψε φως ελπίδας και χαράς. 

Παρά τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς, καταφέρατε να επισκεφθείτε όλες τις Κοινότητες, Μονές και Παρεκκλήσια της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, κατόρθωμα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, και συνάμα να είστε παρών και δραστήριος σε κάθε γωνιά της αχανούς και όμορφης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, να ταξιδέψετε από το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη έως και τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον και από την Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, στην οποία δώσατε νέα πνοή, ώθηση και εξέλιξη, μέχρι και την Δυτική ακτή και τις ιεραποστολικές Ορθόδοξες Κοινότητες ακόμη και της μακρινής Χαβάης. 

Και απόψε, στην 2ή σας επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου του Μέρρικ, ενθυμούμαστε όλες τις σημαντικές τομές που έχουν γίνει για την πρόοδο της Εκκλησίας, από την επανεκίννηση των εργασιών για το Εθνικό Προσκήνυμα του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν, μέχρι και την προεργασία, με την εντολή, απόφαση και έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την σύνταξη του Νέου Συντάγματος με τον σκοπό να καλύψει τους σύγχρονους ποιμαντικούς και διοικητικούς προσανατολισμούς επί τη επετείω των 100 ετών της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 

Ακολοθώντας το πρόσταγμά Σας Σεβασμιώτατε, επικεντρώσαμε  προσπάθειες στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας. Και παρά τους περιορισμούς, περισσότεροι ενορίτες από ποτέ συμπροσευχήθηκαν στις ιερές ακολουθίες μέσω του διαδικτύου και έλαβαν ιδιαίτερα και συχνά μηνύματα, προσωπικές επικοινωνίες, διαδραστικά μαθήματα και ποιμαντική επιμέλεια για κάθε πτυχή της ζωής τους. Κι όταν οι θύρες του Ναού άνοιξαν πάλι, είδαμε περισσότερους πιστούς τον Ιούλιο από κάθε καλοκαίρι στην ιστορία της Κοινότητος, όπως επίσης και τον Αύγουστο και στην γιορτή της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η πίστις έξω βάλλει τον φόβο, νικήσαμε τον φόβο, με πίστη στον Πανάγαθο, όπως μας διδάσκετε με το παράδειγμά σας, Σεβασμιώτατε!

Το σχολεία μας άνοιξαν με 95% των εγγραφών εν συγκρίσει με πέρισυ. Το ιερό μας υπηρετείται με τα παιδιά, τα ίδια παιδιά που πέρισυ υπηρέτησαν στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό της Αγίας Τριάδος στην Ενθρόνιση της Υμετέρου Σεβασμιώτητος. Το Κοινοτικό Συμβούλιό μας είναι εδώ και εργάζεται όπως εργάστηκε και πέρισυ για την υποδοχή σας, εκείνη την ημέρα που άλλαξε την ιστορία της Αρχιεπισκοπής, και για την οποία οφείλουμε εγκάρδιο ευγνωμοσύνη στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, και ιδιαιτέρως στην Αυτού Θειότατη Παναγιώτητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Με την επέτειο της εκλογής του Παναγιωτάτου την 22α Οκτωβρίου, απαριθμούμε τις πλείστες και απαράμιλλες ευλογίες που παρέχει στο κόσμημα του Οικουμενικού Θρόνου, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Μας ευλόγησε ο Παναγιώτατος όταν επισκέφθηκε τον Άγιο Δημήτριο του Μέρρικ το 2009, μας ευλογεί καθημερινώς με την εκλογή και Ποιμαντορία Υμών εις τον Αρχιεπισκοπικό θώκο.

 

 

Affiliated Organizations