Ελληνικά English
Αριθ. Πρωτ. 01/03

1η Ιανουαρίου 2003

Εορτή Αγίου Βασιλείου και Νέου Έτους

Προς τους  Σεβασμιωτάτους  και  Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς,  τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία,  τις Ελληνορθόδοξες  Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Με την χάρη και το άπειρο έλεος του Θεού υποδεχόμεθα την αρχή ενός ακόμη έτους λατρείας του Κυρίου και διακονίας εν τη φιλοστόργω παρουσία Του. Κάθε χρόνο, άνθρωποι προερχόμενοι από πολλές πολιτιστικές καταβολές, θρησκείες και έθνη  χαιρετίζουν αυτής της ημέρας τον ερχομό με ανανεωμένο πνεύμα αισιοδοξίας, παρηγορημένοι με την σκέψη του νέου ανατέλλοντος έτους και οπλισμένοι με το θάρρος της ελπίδος να συνεχίσουν να εργάζονται προς κατάκτηση των ιδανικών της ειρήνης και της συμφιλιώσεως. Για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προαγωγή σχέσεων αγάπης και φιλίας μέσα στον κόσμο μας και μέσα στις κοινότητές μας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προσπαθούμε ν' ακολουθήσουμε τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, "Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται" (Ματ. 5:9) και την αποστολική προτροπή "εκ καθαράς καρδίας αλλήλους αγαπήσατε εκτενώς" ( Α΄ Πέτρου 1:22).

Ακολουθώντας αυτές τις υπέροχες διδασκαλίες, η Εκκλησία μας τιμά σήμερα έναν εκ των πλέον διακεκριμένων οικουμενικών διδασκάλων και ιεραρχών, τον Μέγαν Βασίλειον. Τιμώμενος για τις θαυμαστές πράξεις καλωσύνης και μερίμνης του υπέρ των αδυνάτων και αναξιοπαθούντων, ο Μέγας Βασίλειος μας αφήνει κληρονομία αθάνατα παραδείγματα φιλανθρωπίας. Οι φιλάνθρωπες πράξεις του είχαν ως σκοπό την προαγωγή συναισθημάτων αγάπης και ειρήνης μεταξύ πτωχών και πλουσίων, αρρώστων και υγιών, ευημερούντων και δοκιμαζομένων. Στις ημέρες μας, αυτά τα παραδείγματα συνεχίζονται μέσω του έργου αμετρήτων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανισμών ανά την υφήλιο οι οποίοι αγωνίζονται για την προώθηση των παγκοσμίων ιδανικών της ειρήνης, αγάπης κα φιλανθρωπίας.

Ως φόρο τιμής σ' αυτόν τον προσφιλέστατο Άγιο, η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας αγωνίζεται να προσφέρη ίαση, φροντίδα και ειρήνη μέσα στην κοινότητά μας μέσω της διακονίας των ανθρώπων της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου στο Garrison, New York. Για πενήντα και πλέον έτη η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου προσφέρει την θαλπωρή της οικογενειακής εστίας σε παιδιά απ' όλη την επικράτεια της Αμερικής τα οποία χρειάζονται ένα χώρο γαλήνης, ένα χώρο όπου θα μπορέσουν να γνωρίσουν την ειρήνη και αγάπη του Θεού. Στις μέρες μας, η Ακαδημία συνεχίζει και καλύπτει αυτή τη σημαντική ανάγκη, προσφέροντας ένα περιβάλλον υποστηρίξεως και καλλιεργείας το οποίο θωρακίζει με δύναμη και ελπίδα μερικά από τα άτομα ανάμεσά μας τα οποία έχουν την μεγαλυτέρα ανάγκη.

Κάθε χρόνο την ίδια αυτή ημέρα παροτρυνόμεθα από την Εθνική μας Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών και τα πολλά τοπικά παραρτήματά της να προβούμε στη συγκέντρωση οικονομικής βοηθείας για την ενίσχυση αυτής της ζωτικής διακονίας αγάπης. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζει να αποτελή μία τεραστίας σημασίας πηγή υποστηρίξεως προς την Ακαδημία.  Έτσι λοιπόν, καθώς ξεκινούμε το Νέο Έτος και όπως μοιράζουμε τα κομμάτια της πατροπαράδοτης Βασιλόπιττας προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου σε όλα τα μέλη των κοινοτήτων και οικογενειών μας, ας στρέψουμε τη σκέψη μας σ' αυτή την αληθινά υπέροχη διακονία φροντίδος, ανακουφίσεως και ειρήνης της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου. Προσφέροντας τις προσευχές σας, τη γενναιόδωρη βοήθειά σας και τις πράξεις της αγάπης σας, θα καταστήτε πραγματικοί υιοί και θυγατέρες του Θεού μεταφέροντες πνευματική και σωματική ειρήνη σ' αυτούς που την χρειάζονται.

Προσεύχομαι το φως της τελείας αγάπης και ειρήνης του Θεού να φωτίζη όλους σας, τα αγαπημένα μας παιδιά ιδιαιτέρως, και όλα τα παιδιά όλων των εθνών της γης καθώς εισερχόμεθα σ' ένα ευλογημένο Νέο Έτος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την υπέροχη φιλανθρωπία και μεγάλη αγάπη του Θεού για την ανθρωπότητα.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη

... ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Archive: Archbishop Demetrios' Encyclicals