Ελληνικά English

Αριθ. Πρωτ. 62 / 03

4 Ιουλίου 2003 - Ημέρα Ανεξαρτησίας

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Την 4η Ιουλίου συγκεντρωνόμεθα στα σπίτια και τις κοινότητές μας για να εορτάσουμε την ανεξαρτησία του έθνους μας. Αυτή την σημαντική ημέρα επιβεβαιώνουμε τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας οι οποίες χαρακτηρίζουν το πνεύμα του έθνους μας για περισσότερο από δύο αιώνες. Καθώς εορτάζουμε αυτή την εθνική εορτή, έχουμε την ευκαιρία ν' αναλογισθούμε ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι μόνο αξίες πολύτιμες, αλλά ουσιαστικές και παγκόσμιες συνθήκες για την καλλιέργεια σχέσεων αγάπης με τον Θεό και με τους ανθρώπους.

Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά μας ως Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών μας υπενθυμίζει την ιερά ευθύνη μας να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στους καρπούς και τις ευλογίες που απολαμβάνουμε ως πολίτες και κάτοικοι ενός ελευθέρου έθνους. Στις κοινότητες και ενορίες μας εκπληρώνουμε αυτή την ευθύνη με την υποστήριξη του έργου της φιλανθρωπίας, με την καλλιέργεια της θέρμης στην καρδιά μας για όλους τους ξένους που υπάρχουν ανάμεσά μας, με την ανυστερόβουλη αγάπη μας για τους γείτονές μας και με την αληθινή λατρεία μας προς τον Θεό, ο Οποίος δημιούργησε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα κατ΄ εικόνα και καθ' ομοίωσή Του.

Θεωρούμενες υπ΄ απ' αυτό το πρίσμα, οι εορταστικές εκδηλώσεις μας για την 4η Ιουλίου αποτελούν ευκαιρία για να αντιληφθούμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία όχι μόνο ως αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αλλά ως πολυτιμότατα δώρα τα οποία χάρισε η αγάπη του Θεού σε όλους τους ανθρώπους. Οι εορτασμοί μας είναι επίσης ευκαιρία για να κατανοήσουμε το μήνυμα της ελευθερίας στην απόλυτη εννοιά του, μια αλήθεια που εξέφρασε ο Απόστολος Παύλος λέγοντας ότι όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί είναι η ελευθερία (2 Κορ. 3:17). Η ελευθερία και η ανεξαρτησία, περισσότερο από χαρακτηριστικά μιας πολιτικής ελευθερίας, είναι καταστάσεις της ανθρωπίνης ψυχής, είναι καρποί που ανθίζουν καθώς οι καρδιές μας προσπαθούν ν' απελευθερωθούν από τα πάθη αυτού του κόσμου και καθώς ωριμάζουμε στην αναγνώριση της παρουσίας του Θεού ανάμεσά μας. Αυτή είναι η ουσία της Ορθοδόξου Χριστιανικής κληρονομίας και μαρτυρίας, ένα αναπόσπαστο στοιχείο της δομής του Αμερικανικού έθνους μας.

Αυτή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, προσεύχομαι ο Θεός να διευρύνη την δυνατότητά μας να κατανοήσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία σε όλες των τις διαστάσεις και η αγάπη μας για Εκείνον και για τους συνανθρώπους μας να ενταθή. Είθε η ειρήνη και οι πλούσιες ευλογίες Του να ενοικούν μόνιμα στις καρδιές σας.  

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Archive: Archbishop Demetrios' Encyclicals