Ελληνικά English
 Αριθ. Πρωτ. 108 / 03

 

27 Νοεμβρίου 2003

Ημέρα Ευχαριστιών

  Περισσεύοντες εν ευχαριστία (Κολοσσαείς 2:7)   

                    

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

 

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

 

            Αυτό τον μήνα εορτάζουμε την Ημέρα Ευχαριστιών, μία υπέροχη εορτή κατά την οποία όλοι οι πολίτες της χώρας μας συγκεντρώνονται ως οικογένειες και ως κοινότητες για να ευχαριστήσουν τον Θεό για τις τεράστιες ευλογίες Του. Η εορτή των Ευχαριστιών είναι εξαιρετικά σημαντική διότι αποτελεί έκφραση αισθημάτων και σκέψεων που αναγνωρίζουν και βεβαιώνουν ότι ο Θεός είναι η βασική πηγή κάθε καλού. Γι' αυτό τον λόγο, η Ημέρα Ευχαριστιών διαφέρει από τις άλλες εθνικές εορτές μας, και συντονίζεται πολύ ωραία με την Ορθόδοξη Χριστιανική θεολογία. 

 
Οι πρώτοι άποικοι και ιθαγενείς λαοί αυτής της χώρας κληροδότησαν σ' εμάς μία σημαντική παράδοση, η οποία έχει καταστεί εθνική εορτή με ιερό χαρακτήρα. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία των διαφέρει από την ιστορία μας ορθώς οικειοποιηθήκαμε τον εορτασμό της Ημέρας Ευχαριστιών της χώρας μας και τον ενσωματώσαμε στις παραδόσεις μας. Γι' αυτό και αισθανόμεθα την ανάγκη να επαναλάβουμε τα λόγια του Ψαλμωδού αγαθόν το εξομολογείσθαι τω κυρίω και ψάλλειν τω ονόματί σου ύψιστε, του αναγγέλλειν το πρωί το έλεός σου και την αλήθειάν σου κατά νύκτα (Ψαλμός 91:2-3).


Πράγματι, κατά την σημαντική αυτή ημέρα ευχαριστούμε τον Θεό για τις πάμπολλες ευλογίες, αλλά προ παντός Τον ευχαριστούμε για το πολύτιμο δώρο της ζωής που μας εχάρισε, και για την δυνατότητα να το απολαμβάνουμε ως δώρο με άλλους ανθρώπους. Ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέλη των κοινοτήτων σε ολόκληρη την Αμερική, καλούμεθα να συνειδητοποιήσουμε όλο και περισσότερο το μέγεθος αυτής της ευλογίας και πάντοτε να καλλιεργούμε στις καρδιές μας την συνειδητή ευγνωμοσύνη μας για το δώρο της ζωής, ιδιαιτέρως την Ημέρα Ευχαριστιών.

        
    Η διακονία που προσφέρουμε στους άλλους, μετά την Ημέρα Ευχαριστιών, αποτελεί αντανάκλαση της διαρκούς ευγνωμοσύνης μας στον Θεό για το δώρο της ζωής. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο μεταφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς Εκείνον σε πράξεις οι οποίες προάγουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων. Η άμεση συμμετοχή μας με άλλους σε δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις οι οποίες επικυρώνουν την πολυτιμότητα της ζωής, είναι ένας απ‘ αυτούς τους τρόπους. Οι συγκεντρώσεις αυτού του είδους προσελκύουν άνδρες και γυναίκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων σε κοινή συνεργασία για την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας και είναι, στην πραγματικότητα, εκδηλώσεις που τονίζουν την αξία του δώρου της ζωής, της οποίας χορηγός είναι ο αγαπών και φιλεύσπλαγχνος Θεός μας. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται, πράγματι, περί αληθινών εκδηλώσεων, στο πνεύμα της Ημέρας Ευχαριστιών, εκδηλώσεων στις οποίες οφείλουμε να συμμετέχουμε πάντοτε για να μπορούμε να εορτάζουμε το δώρο της ζωής μεταξύ μας και για να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας  στον Δημιουργό μας, ο Οποίος μας έπλασε κατ ‘ εικόνα και καθ' ομοίωσή Του.

Καθώς συγκεντρώνεσθε με τους αγαπημένους σας την Ημέρα Ευχαριστιών, για να λατρεύσετε όλοι μαζί τον Θεό στις κοινότητές σας, και να συνεορτάσετε στα σπίτια σας, προσεύχομαι να αυξήσετε την αίσθηση των υπέροχων δώρων και των ευλογιών τις οποίες εχάρισε ο Θεός σε όλους σας, εκ των οποίων η πιο βασική και πλέον πολύτιμη είναι το θαυμαστό δώρο της ζωής. Το δώρο της ζωής καλούμεθα όλοι να το εκτιμήσουμε, και να το προστατεύσουμε. Ας είμεθα ευγνώμονες για κάθε ημέρα που ζούμε. Είθε ο Θεός να ευλογή εσάς, τις οικογένειές σας και ολόκληρη την Αμερική αυτή την θαυμάσια Ημέρα Ευχαριστιών.

 

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,                                                                 

+ ο Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Δημήτριος

Archive: Archbishop Demetrios' Encyclicals