2011 News Archives

Ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σκορδαλλός εξελέγη Επίσκοπος Ζήλων

Ελληνικά English
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί σήμερα τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Σκορδαλλό Βοηθό Επίσκοπο παρά τω Αρχιεπίσκοπω Δημητρίω υπό τον ψιλόν τίτλο Ζήλων. Η εκλογή έγινε από το τριπρόσωπο το οποίο υπεβλήθη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο νεοκλεγείς Επίσκοπος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή του Μικρού και του Μεγάλου Μηνύματος που θα πραγματοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.

Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός εγεννήθη στην Άνω Ζωδιά της Κύπρου, πρωτότοκος τριών τέκνων της Παναγιώτας και του Φρίξου Σκορδαλλού. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Γυμνασίου Μόρφου (1973) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978). Το 1979 με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφοίτησε στο Columbia Theological Seminary και το Πανεπιστήμιο Emory στην πόλη Decatur της Georgia και έλαβε το πτυχίο Μάστερ Θεολογίας με ειδικότητα στην Ποιμαντική Ψυχολογία (1982). Μαθήτευσε και έλαβε ανωτάτη πιστοποίηση στην Κλινική Ποιμαντική Εκπαίδευση από το Caraway Methodist Medical Center στο Birmingham της Alabama (1980-1982). Μεταξύ 1982-1984 έκανε ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιμαντική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Vanderbilt University στο Nashville του Tennessee και Middle Tennessee State University.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 17 Ιανουαρίου 1974 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθο και ιερεύς στις 4 Μαρίου 1978 στην Αγγλία από τον τότε Επίσκοπο Τροπαίου και νυν Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο. ‘Έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Αθηναγόρα. Υπηρέτησε σε πολλές ενορίες ως διάκονος και ιερεύς στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. Ως διάκονος υπηρέτησε κοντά στον Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθο (1974), στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα (1975), στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πατήσια των Αθηνών (1976-78), και ως ιερεύς στο Nottingham της Αγγλίας (1978-79), στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος-ΤΙμίου Σταυρού στο Birmingham της Alabama (1980-82), στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης-Τιμίου Σταυρού στο Huntsville της Alabama (1982-84, 1989-93), στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Καθολικής στη Λεμεσό της Κύπρου (1984-88), στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στην πόλη Marietta, Georgia (1993-2004) και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Tarpon Springs, Florida (2004-06). Την 1η Ιουνίου 2006 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τον διόρισε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, θέση την οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός έχει ενεργή συμμετοχή στη διοίκηση της Εκκλησίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπηρέτησε στο Μητροπολιτικό και Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, ως μέλος της Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων  του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα την εκπαίδευση των Ενοριακών Συμβουλίων  και ως Μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Άτλαντας επί σειρά ετών και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων.

Orthodox Observer Online