Back

Ο Μητροπολίτης πρώην Πιττσβούργου Μάξιμος εκοιμήθη εν Κυρίω

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Πιττσβούργου Μαξίμου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω. Ο μακαριστός είχε υποβάλει την παραίτησή του για λόγους υγείας τον Αύγουστο του 2011, αλλά παρέμεινε μια πολύ αγαπητή και σεβαστή μορφή στη Μητρόπολη, την οποία υπηρέτησε για πάνω από τριάντα χρόνια. 

Γεννήθηκε στη Χίο στις 5 Μαρτίου 1935. Ο πατέρας του ήταν ο ιερέας της Χίου Ευάγγελος Αγιωργούσης. Ο μακαριστός σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από όπου αποφοίτησε το 1957. Χειροτονήθηκε διάκονος στη Χάλκη στις 28 Απριλίου 1957 και ιερέας στη Χίο στις 26 Ιουλίου 1959. Συνέχισε περαιτέρω σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίν στο Βέλγιο, αποκτώντας πτυχίο Φιλοσοφίας και διδακτορικό στη Θεολογία το 1964.

Από το 1966 έως το 1979 (έτος εκλογής του σε επίσκοπο) δίδαξε ως καθηγητής συστηματικής θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και πρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων στην ίδια Θεολογική Σχολή. Στις 11 Απριλίου 1978 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον μακαριστό σε επίσκοπο Διοκλείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τον χειροτόνησε αρχιερέα κατά την Κυριακή της Πεντηκοστής στις 18 Ιουνίου 1978 στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη. Το Μάρτιο του 1979 εξελέγη και στις 27 Απριλίου 1979 ενθρονίστηκε ως ο πρώτος επίσκοπος της τότε επισκοπής Πιττσβούργου.  Το 1997 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως με την ευθύνη της διαποίμανσης της επισκοπής Πιττσβούργου και το 2003 έγινε Μητροπολίτης Πιττσβούργου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε για την κοίμηση του μακαριστού:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Πιττσβούργου Μαξίμου, πνευματικού πατέρα πολλών κληρικών της Αρχιεπισκοπής μας, οι οποίοι ήταν μαθητές του στη Θεολογική μας Σχολή και ενός αληθινού πνευματικού τέκνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκφράζω επιπλέον τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών της Επαρχιακής Συνόδου στην οικογένεια του μακαριστού αλλά και σε όλους τους πιστούς της Μητροπόλεως Πιττσβούργου, την οποία ποίμαινε για τριάντα δύο συναπτά έτη. Ως πρόεδρος της Εφορείας, θα ήθελα να εκφράσω επίσης τη θλίψη των συνεργατών του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, οι οποίοι γνώριζαν το μακαριστό από τη συνεχή παρουσία και τη σοφία του κατά τη διάρκεια των ετών που διετέλεσε ως καθηγητής. Ο μακαριστός ήταν από τους καλλίτερους και λαμπρότερους θεολόγους που αναδείχθηκαν από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στη δεκαετία του 1950 και έγιναν πρωτοπόροι της Οικουμενικής Κίνησης. Η διακονία του στη Ρώμη ως νεαρού κληρικού και θεολόγου ήταν καθοριστική στην ανανέωση της σχέσης μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών, ενώ και οι ποιμαντικές θέσεις του θεωρούνταν από όλους ως μοναδικές για τη σοφία τους. Θλιβόμαστε βέβαια για το θάνατο αυτού του σπουδαίου ιεράρχη και ακαδημαϊκού, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός θα τον αναπαύσει, μετά από μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στο Χριστό και στην αγία του Ορθόδοξη Εκκλησία. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Ο διάδοχος του κοιμηθέντος, Μητροπολίτης Πιττσβούργου κ. Σάββας, δήλωσε τα εξής:

«Ο Μητροπολίτης Μάξιμος υπηρέτησε την Εκκλησία του Χριστού με όλη του την καρδιά, το νου, τη δύναμη και όλο του το είναι. Ήταν θεολόγος θεολόγων,  ποιμήν ποιμένων, λειτουργός λειτουργών και ο άνθρωπος του Θεού και των ανθρώπων του Θεού. Αν και δεν ήταν ο πρώτος ιεράρχης της Μητροπόλεως Πιττσβούργου, εντούτοις ήταν αυτός που την υπηρέτησε για δεκαετίες περισσότερο από όλους και θα μνημονεύεται πάντα ως ο πνευματικός της πατέρας. Εύχομαι ο Θεός να του δώσει μια θέση στην επουράνια αγία τράπεζα και ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πιττσβούργου Μάξιμου θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό Αγ. Νικολάου Pittsburg, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Εν συνεχεία η ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή Αγ. Γρηγορίου Παλαμά στο Perrysville του Ohio.


What's New on GOARCH? What's New on GOARCH?