ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ»

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2017
Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος, Μανχάταν

Στο πλαίσιο της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, το Γραφείο Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας διοργάνωσε με επιτυχία, και για συνεχή χρονιά, εκδήλωση προς τιμήν των μαθητών που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας τον Ιούνιο 2016.

Η εορταστική αυτή εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν περί τα 370 άτομα, έλαβε χώρα το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ., στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν. Κατά τη διάρκεια της τελετής Βράβευσης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ.κ. Δημήτριος απένειμε το Βραβείο Αριστείας «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχαι» στους τιμώμενους μαθητές που διακρίθηκαν για την ελληνομάθειά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπριακής Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Βασίλειος Φιλίππου, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, ο Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, π. Ιερόθεος Ζαχαρής, και η κ. Θάλεια Χατζηγιάννογλου, συντονίστρια εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος. Παρέστησαν επίσης ιερείς, γονείς και συγγενείς των τιμώμενων μαθητών και διευθυντές και δάσκαλοι των κοινοτικών σχολείων.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Δρ. Γεώργιος Π. Λιακέας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα «Η αξία της ελληνικής γλώσσας». Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, διευθυντής του Ημερησίου Ελληνοαμερικανικού σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστορίας.

Η εκδήλωση άρχισε με το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών. Ακολούθησε χαιρετισμός από την κ. Μαρία Μακεδών, διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, η οποία συγχάρηκε τους αριστούχους μαθητές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους γονείς και τους δασκάλους τους, που ακράδαντα συνεχίζουν το εθνικό και ιερό έργο τους συμβάλλοντας στη διατήρηση της Ελληνικής μας γλώσσας, του πολιτισμού και της Ορθόδοξης πίστης μας.

«Η Εκκλησία μας θεωρεί σημαντική την Εορτή των Τριών Ιεραρχών. Οι Τρεις Ιεράρχες με τη διδασκαλία τους, το παράδειγμά τους, και το τεράστιο συγγραφικό τους έργο θεμελίωσαν την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και ενέπνευσαν στους νέους την αγάπη για τις κλασικές σπουδές», τόνισε στην εισαγωγική ομιλία της η κ. Μακεδών. Στη συνέχεια παρότρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν να μιλούν την ελληνική γλώσσα «γιατί είναι η πιο πλούσια και η πιο ποιοτική γλώσσα του κόσμου! Είναι η γλώσσα που θα τους φανεί πολύ χρήσιμη στις κολεγιακές τους σπουδές και στην καριέρα τους αργότερα».

Ο ελλόγιμος και αναγνωρισμένος στην ομογένεια ιατρός κ. Λιακέας αναφέρθηκε με παραδείγματα από την προσωπική του ζωή για το πώς η γνώση της ελληνικής γλώσσας συνετέλεσε θεμελιωτικά στις σπουδές του, καθώς επίσης και την επιστημονική του καριέρα γενικότερα. Επεσήμανε ότι διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα από τον πατέρα του, αλλά και από τις δασκάλες του στο Απογευματινό Σχολείο Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας την αξία της γνώσης μιας ξένης γλώσσας γενικότερα, η οποία συντελεί στην ανάπτυξη της επίλυσης προβλημάτων, της μνήμης, των μαθηματικών. Συνεχάρη τους αριστούχους μαθητές και τους παρότρυνε να συνεχίσουν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες καθώς μέσω της παιδείας και της μόρφωσης μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. κ. Δημήτριος, συνεχάρη με τη σειρά του, τους 74 τιμώμενους μαθητές απονέμοντάς τους το Βραβείο Αριστείας «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχαι». Αναφέρθηκε επίσης στη λιτή ζωή και το άγιο έργο των Τριών Ιεραρχών - στο Μέγα Βασίλειο, στο Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Ο Σεβασμιότατος δεν παρέλειψε να τονίσει την αξία της Ελληνικής Γλώσσας και το αντίκτυπο αυτής στη σύγχρονη πραγματικότητα. «Υπάρχει Πανεπιστήμιο στην Αμερική, στο οποίο δε διδάσκεται η Φιλοσοφία, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης; Ακόμα και στο χώρο του Θεάτρου και της Τέχνης η ελληνική γλώσσα πρωταγωνιστεί», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και συμβούλευσε τους γονείς «Μιλάτε στο σπίτι Ελληνικά! Το σχολείο από μόνο του δε βοηθάει».

Ακολούθησε ένα εξαίρετο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με δεξίωση, στην Κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν από τους μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστορίας και από το χορευτικό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν. Το χορευτικό πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του χοροδιδάσκαλου Πέτρου Φουρνιώτη, ήταν αφιερωμένο στους άγιους τόπους της Καππαδοκίας.

Την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος με θέμα «Ο Διονύσιος Σολωμός» ανέλαβε ο καθηγητής μουσικής και διευθυντής της Χορωδίας του Ημερησίου Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστορίας, Ευάγγελος Χαζίρογλου. Η εξαιρετική παρουσία της Χορωδίας του Σχολείου κατάφερε να μας ταξιδέψει νοερά στην εποχή του εθνικού μας ποιητή, αλλά και να μας υπενθυμίσει την ιστορική σημασία της Ελληνικής Επανάστασης.

Η επιλογή των τραγουδιών, οι εξαιρετικές σόλο ερμηνείες, σε συνδυασμό με τις ενορχηστρωμένες απαγγελίες των μαθητών, διαφώτισαν και μάγεψαν το κοινό, το οποίο αναχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.


Past Award Ceremonies Past Award Ceremonies

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ»

Στο πλαίσιο της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, το Γραφείο Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας διοργάνωσε με επιτυχία, και για συνεχή χρονιά, εκδήλωση προς τιμήν των μαθητών που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας τον Ιούνιο 2016. More »

Three Hierarchs Excellence Awards 2017

On Saturday, January 28, 2017 at the Archdiocesan Cathedral of the Holy Trinity in New York City, the Greek Orthodox Archdiocese of America and the Direct Archdiocesan District Office of Education commemorated the Feast of the Three Hierarchs and Greek Letters Day. His Eminence Geron Archbishop Demetrios of America handed out certificates to 74 students who successfully passed the Proficiency exam. More »

Three Hierarchs Student Awards Ceremony Held at Cathedral 2016

NEW YORK – The Direct Archdiocesan District Office of Education held its annual awards ceremony Jan. 30 for students who excelled in the Comprehensive Examination in Modern Greek. More »

The Three Hierarchs/Greek Letters Celebration/Student Awards at the Holy Trinity Cathedral in Manhattan on January 31, 2015

The Three Hierarchs/Greek Letters Celebration/Student Awards at the Holy Trinity Cathedral in Manhattan on January 31, 2015 from the Greek Orthodox Archdiocese of America Direct Archdiocesan District Office of Education. More »

Archdiocese Celebrates the Three Hierarchs and Greek Letters

The Greek Orthodox Archdiocese of America organizes a series of events in celebration of Greek Letters and the Feast Day of the Three Hierarchs, St. Basil the Great, St. Gregory the Theologian and St. John Chrysostom. More »