Ελληνικά English

Αριθμ. Πρωτ. 38 / 03


Πάσχα 2003

Η Εορτή των Εορτών

 

Εν Αυτώ Ζωή ην,

και η Ζωή ην το Φως των ανθρώπων.

Και το Φως εν τη σκοτία φαίνει,

Και η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν».

από το Ευαγγέλιο της Κυριακής του Πάσχα

Ιωάννου 1:4-5

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Σήμερα το βράδυ υψώνουμε την Πασχαλινή λαμπάδα και πορευόμενοι μέσα στη σκοτεινή νύκτα λαμπρύνουμε τον κόσμο γύρω μας με το Χαρμόσυνο Φως, διακηρύσσοντας θριαμβευτικά την δόξα του Αναστάντος Κυρίου. Η λαμπάδα στο χέρι μας δεν αποτελεί απλό μέσο του εορτασμού μας, αλλά ένα βαθύτατο σύμβολο της αλήθειας της πίστεώς μας. Με την λαμπάδα αυτή εκφράζουμε την βιωματική πεποίθησή μας ότι στο σκοτάδι της ανθρώπινης καταστάσεως υπάρχει ένα μόνο φως, ότι στην σκιά του θανάτου υπάρχει μόνο μία πραγματικότητα η οποία κομίζει ειρήνη και χαρά. Αυτή είναι η ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από τον τάφο του Χριστού, αυτή είναι η αλήθεια ότι Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος.

Τι είναι αυτό το σκοτάδι της ανθρώπινης καταστάσεως που μας περιβάλλει; Είναι η μαύρη σκιά της αμαρτωλότητός μας και η άγνοιά μας σχετικά με το θέλημα του Θεού για την ζωή μας. Είναι η πνευματική σύγχυση, η θλίψη της ενοχής, ο φόβος της απορρίψεως και της αποτυχίας. Μέσα σ' αυτό το σκοτάδι ξεπροβάλλει το φως του Πάσχα. Εκείνος που φορτώθηκε τις αμαρτίες μας πάνω στον Σταυρό αναστήθηκε, νικώντας πλήρως τον θάνατο. Στην έγερσή Του εκ του τάφου διαπιστώνουμε την εγγύηση του Θεού για την ελευθερία μας, την υπόσχεσή Του για μια νέα ζωή θείας δικαιοσύνης. Δεν στενάζουμε πια κάτω από το βάρος της ενοχής, αλλά κρατώντας ψηλά την Πασχαλινή λαμπάδα της Αναστάσεως αναφωνούμε μαζί με τον Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο: Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα· συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε.

Τι είναι αυτό το σκοτάδι της ανθρώπινης καταστάσεως που μας περιβάλλει; Είναι το σκοτάδι της εχθρότητος και των συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων. Εμείς που θα έπρεπε να ζούμε αρμονικά ως αδελφοί και αδελφές είμαστε χωρισμένοι λόγω βίας, εχθρικότητος και προκαταλήψεων. Μέσα σ' αυτό το σκοτάδι της διχόνοιας λάμπει το φως του Πάσχα, Εφάνη γαρ η κοινή Βασιλεία, η Βασιλεία του Αναστάντος Χριστού. Εκείνος που συνέτριψε τις πύλες του Άδου και διέρρηξε τα δεσμά του, έχει την δύναμη να γκρεμίση όλα τα τείχη της εχθρότητος που υψώνονται μεταξύ μας, έχει την δύναμη να μας ενώση εν Αυτώ (Εφ. 2:14). Γι΄ αυτό και μπορούμε με το Πασχαλινό φως να φωτίσουμε τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω μας και να ψάλουμε με μία φωνή: Αναστάσεως ημέρα, και λαμπρυνθώμεν τη Πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς, συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει.

Τι είναι αυτό το σκοτάδι της ανθρώπινης καταστάσεως που μας περιβάλλει; Είναι η τραγωδία της θνητότητός μας, ο φόβος του θανάτου που μας κρατά δέσμιους καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας (Εβρ. 2:15). Είναι το σκοτάδι το οποίο διαλύεται από το Αναστάσιμο φως. Διότι, καθώς λαμβάνουμε το φως, βιώνουμε μια πρόγευση της μελλοντικής εκείνης στιγμής κατά την οποία θα ανοίξουμε τα μάτια μας ξυπνώντας από τον ύπνο του θανάτου για να αντικρύσουμε την ακτινοβολία και την άφατη ομορφιά της νέας αναστημένης ζωής μας με τον Αναστάντα Κύριο.

Απόψε, ο καθένας μας κρατά μια λαμπάδα και λαμβάνει το Αναστάσιμο φως. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει και ο καθένας μας να δεχθή την πραγματικότητα την οποία συμβολίζει αυτό το φως. Πρέπει, όλοι μας, να ενστερνισθούμε με όλη μας την ψυχή την πεποίθηση ότι Χριστός εγερθείς εκ νεκρών απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο. Αυτή είναι η πίστη η οποία καίει σα μια άσβεστη φλόγα στην Χριστιανική ψυχή. Αυτό είναι το φως που υπερνικά το σκοτάδι της αμαρτίας, της διχόνοιας και της θλίψεως εν όψει του θανάτου. Γι' αυτό και ας ακούσουμε και ας δεχθούμε την πρόσκληση του Θεού αυτή την αγιώτατη νύκτα: Δεύτε, λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός, και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών!

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Μετά θερμοτάτων Πασχαλινών ευχών

και αγάπης εν Κυρίω Αναστάντι,

+ Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Archive: Archbishop Demetrios' Encyclicals