Αριθ. Πρωτ. 111 / 03
25 Δεκεμβρίου 2003

Χριστούγεννα

...και ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν

πλήρης χάριτος και αληθείας (Ιωάν. 1:14)

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά τον ερχομό των Χριστουγέννων με αισθήματα απερίγραπτης χαράς και θεοφιλούς δέους. Η γέννηση του Ιησού Χριστού είναι γεγονός παγκοσμίων διαστάσεων και διαχρονικής σημασίας. Αντικρύζοντας την γέννηση του Ιησού, αναλογιζόμεθα την απέραντη αγάπη του ενανθρωπήσαντος Λόγου και Θεού μας, ο Οποίος για μας και τη σωτηρία μας σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν πλήρης χάριτος και αληθείας (Ιωάν. 1:14).

Η Γέννηση του Χριστού, ένα εξαίσιο και θαυματουργικό γεγονός, σηματοδότησε με πολύ αληθινό τρόπο την ορατή και αισθητή είσοδο της σωτηρίας στον κόσμο μας. Φωταγώγησε τους ουρανούς και τις μακρυνές γωνίες της γης, συγκαλώντας αγγέλους και βοσκούς σε ευλαβή λατρεία, ειδοποιώντας τους από ανατολών Μάγους και προσκαλώντας εν αγάπη τους ανθρώπους, καλώντας τους από τα πέρατα του κόσμου ν‘ ανταποκριθούν στην πρόσκληση με αφοσίωση και πίστη.

Ερχόμενος στον κόσμο ως βρέφος, ο Θεός μας προανήγγειλε μ' έναν πολύ άμεσο και στοργικό τρόπο, τις τεράστιες θυσίες τις οποίες θα έκανε για να χαρίση τη σωτηρία ως θρίαμβο της αγάπης και ως παντοτινή κοινωνία μαζί Του. Αυτοί που είχαν την ευλογία να ζήσουν άμεσα το θαύμα της γεννήσεως του Χριστού, του Οποίου το όνομα είναι Εμμανουήλ (ο Θεός μαζί μας) (Ματθ. 1:23), ένοιωσαν την ακατάσχετη επιθυμία ν' ανταποκριθούν στην αγάπη του Θεού με μια πίστη η οποία τους οδήγησε στον τόπο της γεννήσεώς Του, πίστη που τους πλημμύρισε με αισθήματα χαράς, και τους αξίωσε να επιστρέψουν στον τόπο τους δοξάζοντες και αινούντες τον Θεόν επί πάσιν οις ήκουσαν και είδον (Λουκ. 2:20)

Όπως εκείνοι που βίωσαν το θαύμα της Γεννήσεως, έτσι κι εμείς είμεθα αποδέκτες της αγάπης του Θεού. Όπως οι βοσκοί και οι Μάγοι, έτσι και εμείς καλούμεθα από τον Θεό αυτή την εόρτια εποχή να βιώσουμε το ίδιο, ζωντανό θαύμα, ένα θαύμα χάριτος και αληθείας, το οποίο έγινε στην Βηθλεέμ πολλούς αιώνες πρίν. Έχουμε και εμείς λάβει την μεγάλη πρόσκληση ν' ανταποκριθούμε στην αγάπη του Θεού εν πίστει και μέσω της πίστεως να έλθουμε όλοι μαζί σε κοινωνία μ' Εκείνον και με τους συνανθρώπους μας.

Αυτή είναι η ουσία του θαύματος της Σαρκώσεως: ο Θεός είναι μαζί μας. Ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν. Είναι ανάμεσά μας, χαρίζοντας στα σπίτια και τις οικογένειές μας την παντοτινή αγάπη Του, όπως ακριβώς την έδειξε σ' εκείνους που Τον είδαν στη Βηθλεέμ. Είναι μαζί μας την κάθε στιγμή και σε κάθε στάδιο της σχέσεως μαζί Του, στις ελπίδες και τις αμφιβολίες μας, στις επιτυχίες και τις προσπάθειες, στις χαρές και τις λύπες μας. Είναι μαζί μας ιδιαίτερα όταν μεγαλώνει μέσα μας η πίστη και όταν προσφέρουμε την μαρτυρία της απέραντης αγάπης Του στους άλλους.

Είναι μαζί μας στις κοινότητές μας- κοινότητες λατρείας και διακονίας οι οποίες διακονούν Εκείνον που έγινε ένας από μας. Είναι μαζί μας στις ενορίες μας, οι οποίες μέσω των Ιερών Μυστηρίων μας έχουν ενσωματώσει σ' Εκείνον και μας έχουν καταστήσει μέλη του σώματός Του, αυτού του σώματος που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ. Είναι μαζί μας στην Εκκλησία, η οποία Τον ομολογεί και Τον διακηρύσσει Ενσαρκωμένο Θεό, πλήρη χάριτος και αληθείας.

Καθώς εορτάζουμε χαρμόσυνα την Εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, προσεύχομαι ολοψύχως οι καρδιές μας να μελετούν αδιάκοπα την υπέροχη αγάπη του Θεού για μας, και εμείς, με τη σειρά μας, να αυξάνουμε μέσα μας την αγάπη μας για Εκείνον και την πίστη μας στην παντοτινή παρουσία Του.

Εύχομαι τα Χριστούγεννά σας να είναι ευλογημένα και το Νέο Έτος 2004 πλήρες χαράς εν ειρήνη και αγάπη Θεού.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος