Αριθ. Πρωτ. 82 / 03

11η Σεπτεμβίου 2003

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Αυτή την ημέρα σημειώνεται η δευτέρα επέτειος των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Είναι βέβαιο ότι η μνήμη των όσων συνέβησαν, των εμπειριών μας και των εικόνων της ημέρας εκείνης θα μείνη στην προσωπική και εθνική συνείδησή μας ανεξίτηλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παύουμε να ενθυμούμεθα εν προσευχή και δεήσει αυτούς που έχασαν την ζωή των, τόσο τα αθώα θύματα όσο και εκείνους που θυσίασαν τη ζωή των στην προσπάθεια να σώσουν αυτούς που κινδύνευαν. Ως άνθρωποι με πίστη και ελπίδα, συνεχίζουμε να τους ενθυμούμεθα και να προσευχόμεθα γι' αυτούς προσφέροντας αγάπη και διακονία στις οικογένειές των.

Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον κόσμο μας κατά τρόπους ασύλληπτους, προσθέτοντας στην καθημερινή ζωή μας σημαντικό άγχος, το οποίο εκδηλώνεται ως κατάσταση συναγερμού εν όψει διαφόρων βαθμών απειλής. Θυμόμαστε την ημέρα αυτή εν μέσω των θλιβερών συνθηκών που την σημάδευσαν, και προσευχόμεθα ώστε η ανθρωπότητα ως σύνολο και ο καθένας προσωπικά να γεμίσουμε με την ειρήνη του Παντοδυνάμου Θεού, ο Οποίος αποτελεί το κραταίωμα και την καταφυγή μας (Ψαλμ. 31:3). Η δέησή μας είναι να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι απαίσιες τρομοκρατικές πράξεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ως Έλληνες Ορθόδοξοι πιστοί που ζούμε στην Αμερική, σημειώνουμε ιδιαιτέρως αυτή την ημέρα, ενθυμούμενοι επίσης την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία δυστυχώς κατεστράφη από τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ως επακόλουθο της τραγωδίας, ο Θεός μας ευλόγησε με τη βεβαιότητα ότι αυτός ο οίκος της λατρείας θα ξανακτισθή και θα καταλάβη περίοπτη θέση μέσα στον τραγικό χώρο, τον γνωστό ως Ground Zero. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου θα ξαναγίνη και πάλι τόπος προσευχής και πίστεως, και θα τιμά την μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου συνδέοντας έναν τόπο καταστροφής και θανάτου με την υπόσχεση της αιωνίας κοινωνίας μας με τον Θεό.

Είθε ο Θεός του ελέους και της ζωής να λάμπη διά του φωτός του προσώπου Του στον κόσμο μας και να μας ευλογή με το δώρο της ειρήνης καθώς τιμούμε την μνήμη των αθώων θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Είθε η μνήμη των να είναι αιωνία και η τιμή που τους αποδίδουμε να μας οδηγή σε ακόμη μεγαλύτερες πράξεις αγάπης και διακονίας προς δόξαν Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

+ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος