News alert

Archdiocese Announces COVID-19 Relief Program

One-time grants of up to $2,500 will be made available to those who are facing extreme financial hardship as a result of COVID-19.

Αριθμ. Πρωτ. 93 / 03

28η Oκτωβρίου 2003

Πρoς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Με ευγνωμοσύνη προς τον Θεόν, γιορτάζουμε και πάλι την 28η Οκτωβρίου, την ημέρα του ΟΧΙ. Αυτός ο ετήσιος εορτασμός αναφέρεται σε ένα σημαντικό γεγονός της ιστορίας και της ζωής των Ελλήνων. Την ημέρα αυτή, το 1940, το ελληνικό έθνος αντέταξε ένα ηχηρό «Όχι» στις σκοτεινές δυνάμεις του Φασισμού, αποκαλύπτοντας στην εμπόλεμη ανθρωπότητα τον θαρραλέο χαρακτήρα και το πνεύμα αρετής του Ορθοδόξου Χριστιανικού Ελληνισμού.

Πράγματι, αυτό το μεγάλο γεγονός στην ιστορία των Ελλήνων δεν περιορίζεται στα όρια ενός έθνους. Αντίθετα, η προ πολλών δεκαετιών στεντορεία φωνή του «Όχι» των Ελλήνων του χθες αποκτά στις μέρες μας παγκόσμια σημασία και αμεσότητα για όλους τους ανθρώπους του κόσμου οι οποίοι προτιμούν την ζωή από τον θάνατο, οι οποίοι πιστεύουν στην ελευθερία και αρνούνται τη σκλαβιά, και οι οποίοι επιθυμούν την ειρήνη αντί του πολέμου. Οι γεωπολιτικές πραγματικότητες της συγχρόνου εποχής μας προκαλούν να αναλογισθούμε τα γεγονότα της 28 Οκτωβρίου 1940, μ' έναν αξιοσημείωτα σύγχρονο τρόπο. Τώρα, όπως παλαιότερα, υπάρχει πλήθος δυνάμεων στον κόσμο μας οι οποίες απειλούν την πρόοδο της ειρήνης και της συμφιλιώσεως ανάμεσα στις ποικίλες κοινωνίες και τα διαφοροποιημένα έθνη.

Όμως στις μέρες μας, η προέλευση και οι μηχανισμοί αυτών των δυνάμεων έχουν εξελιχθή και καταστή περισσότερο δολοπλόκοι, πανούργοι και αδιαφανείς, δημιουργώντας μια εποχή που σηματοδοτείται από αυξημένες εντάσεις, άγχη και επαγρυπνήσεις οφειλόμενες σε απειλές. Στην εποχή μας, η λέξη «Όχι» αποκτά μια ιδιαίτερα επίκαιρη, ειδική και Χριστιανική εφαρμογή. Ως φορείς της πολυτίμου Ελληνικής, Αμερικανικής και Ορθοδόξου Χριστιανικής κληρονομιάς, έχουμε ειδική ευθύνη να πούμε «Όχι» στον φανατισμό και τη βία, ν' ακολουθήσουμε τα βήματα των προγόνων μας και να καλλιεργήσουμε το θάρρος μέσα στις καρδιές μας.

Τα γεγονότα της 28 Οκτωβρίου 1940 διδάσκουν πολλά μαθήματα σχετικά με την αρετή του θάρρους. Προ πάντων, μας διδάσκουν ότι το θάρρος δεν εκφράζεται με απερίσκεπτες επιδείξεις ωμής δυνάμεως και βίας, αλλά μέσω της ανυποχωρήτου δεσμεύσεώς μας στην υπόθεση της ειρήνης και της ελευθερίας. Επίσης μας διδάσκουν, ότι το θάρρος δεν χαρακτηρίζεται από νευρική και ενστικτώδη αντίδραση στον άδικο επιτιθέμενο αλλά μάλλον από αποφασιστικές, σθεναρές και δυναμικές ενέργειες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την ανυποχώρητη υποστήριξη και την ολόκαρδη προστασία του δικαίου, της αληθείας, της αρχοντιάς και της ελευθερίας.

Έτσι, η πρόσκληση για επίδειξη θάρρους δεν ανήκει αποκλειστικά στην περιοχή της ανθρώπινης ιστορίας ή των επικών μαχών. Επεκτείνεται πολύ μακρύτερα απ' αυτό το πεδίο και αφορά σε όλα τα άτομα και τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις. Καθώς οι κοινωνίες μας καλλιεργούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών πληγών και εγκλημάτων μέσα στο άμεσο περιβάλλον των, αυτομάτως σκεπτόμεθα την θαρραλέα διάσταση της διακονίας και της φιλανθρωπίας. Καθώς αντιμετωπίζουμε απειλές κατά της δικαιοσύνης και της ειρήνης, προβλήματα ηθικής καταπτώσεως, και διάβρωση ιερών θεσμών, αναλογιζόμεθα αμέσως το θάρρος το οποίο καλούμεθα εν προκειμένω να επιδείξουμε. Επίσης, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιδείξεως θάρρους σε σύγχρονες ποιμαντικές περιπτώσεις. Τέτοια ολοφάνερα παραδείγματα θάρρους τα είδαμε στις ενέργειες των Ελλήνων προγόνων μας δεκαετίες πριν, ως συνέχεια της μαρτυρίας των Αγίων, με τους οποίους είμεθα σε ζωντανή επικοινωνία και μέσω των οποίων η παρουσία του Θεού συνεχίζει ν'αποτελή πηγή δυνάμεως και ζωοποιό πραγματικότητα.

Η κλήση για επίδειξη θάρρους είναι παγκόσμια. Καθώς εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, τιμούμε ακριβώς αυτή την παγκόσμια εφαρμογή Χριστιανικού θάρρους. Ακολουθώντας το παράδειγμα το οποίο μας κληροδότησαν οι ευγενείς πρόγονοί μας, προσεύχομαι ο ελεήμων Θεός μας να χαρίζη σε όλους μας ακμαία δύναμη και πίστη για να ζούμε ζωή δικαιοσύνης και ελέους, ώστε να μπορέσουμε ν' αντιτάξουμε το «Όχι» σε ο,τιδήποτε είναι αμαρτωλό, πονηρό ή απειλητικό της εν Χριστώ ελευθερίας μας. Δέομαι του Κυρίου να μπορήτε πάντοτε ν' αποτελήτε ζωντανά παραδείγματα της Βιβλικής προτροπής: ανδρίζου και ίσχνε, μη φοβού μηδέ δειλία (Δευτερονομίου 31:6).

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,

+ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος