Asset Publisher
Ελληνικά English

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

                       

Αγαπητοί μου αδελφοί καί αδελφές εν Χριστώ,

 

            Καθώς αρχίζει η Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή, ξεκινούμε ένα πνευματικό ταξίδι γεμάτο με πλήθος δυνατοτήτων για πνευματική εν Χριστώ ανάπτυξη. Αυτή η περίοδος των σαράντα ημερών είναι περίοδος εντατικής προσευχής και νηστείας. Είναι περίοδος κατά την οποία η Εκκλησία μας προσκαλεί να αναζητήσουμε συγχώρηση από τον στοργικό και εύσπλαγχνο Θεό μας, να απομακρυνθούμε από την αμαρτία, και να παραμείνουμε σταθεροί στην οδό της δικαιοσύνης που οδηγεί στην ουράνια βασιλεία Του. Όπως λέγει ο υμνωδός «Δεύτε συνέλθωμεν εν τω ταμείω της ψυχής Κυρίω τας ευχάς αποδιδόντες» (Ύμνος του Όρθρου της Τρίτης Α´ Εβδομάδος).

 

            Πλησιάζουμε με προσδοκία στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την περίοδο αυτή του εσωτερικού στοχασμού, διότι επιθυμούμε την εν Χριστώ ανάπτυξή μας που αυτή μας προσφέρει. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ο εσωτερικός έλεγχος απαιτεί πολύ θάρρος. Το να στραφή κανείς και να αντικρύση τον εαυτό του με ειλικρίνεια προϋποθέτει σοβαρή εργασία της διάνοιας, της καρδιάς και της ψυχής. Απαιτεί το να θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε τα ελαττώματα, τις αδυναμίες και τις συνήθειες εξ αιτίας των οποίων απομακρυνόμεθα, εκουσίως ή ακουσίως, από την αγάπη του Θεού. Περισσότερο, όμως, απαιτείται να διορθώσουμε τα ελαττώματά μας μετανοώντας αληθινά, κάνοντας δηλαδή πλήρη στροφή προς την ολοκλήρωση και ένωση με τον Θεό. Εισερχόμεθα στην διαδικασία αυτής της ασκήσεως όχι με αισθήματα θλίψεως αλλά μάλλον με αισθήματα βεβαιότητος, γνωρίζοντας ότι η χάρη του Θεού έχει την δύναμη να

εξαλείψη κάθε αναπηρία και να αποκαταστήση οιασδήποτε μορφής και εκτάσεως απομάκρυνση που έχουμε προκαλέσει μεταξύ ημών και του στοργικού Δημιουργού.

            Η προσπάθεια αντιμετωπίσεως των ελαττωμάτων μας με ειλικρίνεια και θάρρος υποβοηθείται από την προσευχή και τη νηστεία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ως πειθαρχημένη πνευματική άσκηση, η νηστεία μας παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρουμε την προσευχή μας στον Θεό με οξυμένη προσοχή και δύναμη, να ερευνήσουμε βαθειά τις εσώτερες πτυχές της καρδιάς μας, και να απαλλαγούμε από περιττές καταστάσεις οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη για την προσέγγισή μας στον Θεό. Έτσι, η νηστεία, αποτελεί πνευματική άσκηση που δεν αποσκοπεί μόνο στην αποχή μας από συγκεκριμένες τροφές, αλλά, εν τελευταία αναλύσει, σε αποχή από την αμαρτία, και γενικά από κάθε εμπόδιο που ανακόπτει την κοινωνία μας με τον Θεό.

 

            Επί πλέον, η Αγία Τεσσαρακοστή είναι σημαντική διότι μας προετοιμάζει πνευματικά για την βίωση της ειδικής περιόδου της Μεγάλης  Εβδομάδος, κατά την οποία προσκυνούμε το σωτηριώδες πάθος του Χριστού, τη σταύρωση και τον θρίαμβό Του επί του θανάτου διά της αναστάσεώς Του. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι, επομένως, μία περίοδος κατά την οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε πληρέστερα την απέραντη αγάπη του Θεού, η οποία έχει διαποτίσει την ιστορία από την αρχή της ανθρωπότητος και συνεχίζει να κάνη θαύματα μέσα στον σύγχρονο κόσμο μας. Αυτή η πράξη της πληρέστερης αναγνωρίσεως της αγάπης του Θεού για μας, ενισχύει την προσευχή μας, την υποχρέωσή μας για μετάνοια, και την άσκηση της νηστείας. Επίσης, μας καθιστά ικανούς να πραγματοποιούμε πράξεις αγάπης και φιλανθρωπίας προς τους άλλους, ενθυμούμενοι την ρήση «εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ιωάν. 13:35). Κοιτάζοντας την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής υπ' αυτή την οπτική γωνία, συνειδητοποιούμε ότι δεν πρόκειται απλώς για μια περίοδο ήσυχης περισυλλογής και προσευχής για τη συμφιλίωσή μας με τον Θεό. Πρόκειται επίσης για περίοδο κατά την οποία ανανεώνουμε την ταυτότητά μας ως ανθρώπων στοργής, εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας και προσευχόμεθα για την ειρήνη ολοκλήρου του κόσμου, και βοηθούμε τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια όπου και εάν βρίσκονται, ειδικά όταν αναλογιζόμεθα τις πολλές τραγωδίες που προκλήθησαν από φυσικές καταστροφές και ένοπλες συγκρούσεις κατά τα τελευταία χρόνια και τους πρόσφατους μήνες.

 

           

 

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

 

Καθώς αρχίζει αυτή η ιερή εποχή για την Ορθόδοξο Εκκλησία μας, προσεύχομαι να καλωσορίσουμε όλοι την έλευση της Αγίας Τεσσαρακοστής ως εποχή πνευματικής ανανεώσεως και εν Χριστώ αναπτύξεως. Διά των αυξημένων δυνατοτήτων για προσευχή και λατρεία, διά των αυξημένων ευκαιριών για την πρόσληψη της χάριτος του Θεού μέσα από τα Ιερά Μυστήρια, διά των αυξημένων προσπαθειών για πνευματική άσκηση και ελεημοσύνη, ξεκινούμε ένα ταξίδι για την οικοδόμηση της πίστεως και την καλλιέργεια της αγάπης ανάμεσά μας. Είθε ο Θεός να σας δίνη δύναμη κατά την περίοδο της Αγίας Τεσσαρακοστής, ούτως ώστε κάθε ημέρα να «αυξάνετε εν χάριτι και γνώσει του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού» (Β´ Πέτρου 3:18).

 

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

 

+ο  Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Δημήτριος

Navigation Menu