Ελληνικά English

Αριθ. Πρωτ. 111/02

1η Νοεμβρίου

Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η αιώνια αγάπη του φιλευσπλάγχνου Θεού για την ανθρωπότητα εκδηλώθηκε με την άμετρη συγκατάβασή Του ώστε να σαρκωθή και να προσφέρη τον Εαυτόν Του θυσία για να καρπωθούμε εμείς την αθάνατη ζωή. Αυτή η απερίγραπτη πράξη ελέους και ταπεινώσεως αποτελεί για μας τους ανθρώπους τεράστια πρόκληση στο να ανταποκριθούμε με ανάλογο τρόπο στην αγάπη του Δημιουργού μας. Διαισθανόμενοι την αγάπη του Θεού, ενθυμούμεθα αυτή την πρόκληση ακούγοντας τα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού: Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου, και αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν ( Ματθ. 22: 37-39). Αυτές οι δύο εντολές, επί των οποίων όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται (Ματθ:22: 40) αναφέρονται στο κεντρικό και σπουδαίο νόημα που έχει η φιλανθρωπία για τη Χριστιανική ζωή.

Μέσα στα άπειρα σχετικά παραδείγματα που μας προσφέρει, η Ορθόδοξος Εκκλησία μας ανήκει και η Εορτή των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού της 1ης Νοεμβρίου, κατά την οποία προσφέρονται δύο αξιοθαύμαστα αδέλφια - ιατροί της Μικράς Ασίας. Γνωστοί ως Άγιοι Ανάργυροι, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός προσέφεραν αφειδώς το χρόνο και την επιστήμη των για τη θεραπεία των σωματικά και πνευματικά αρρώστων, για τη βοήθεια των αναξιοπαθούντων, και για την καλλιέργεια της αγάπης των για τον Θεό και τον πλησίον εν όλη τη καρδία, τη ψυχή και τη διανοία των μέσα από αδιάκοπες πράξεις στοργής και αγάπης.

Σήμερα, η αιώνια κληρονομιά των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού μας υπενθυμίζει ότι η φιλανθρωπία είναι ένα υπέροχο έργο το οποίο εκτείνεται πέραν των γεωγραφικών και πολιτικών ορίων. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί που ζούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είμεθα ευλογημένοι διότι απολαμβάνουμε το πολύτιμο δώρο μιας σπάνιας ευημερίας, και επιφορτιζόμεθα με την ειδική υποχρέωση να μοιραζόμεθα τους καρπούς αυτής της θεόσταλτης ευλογίας με τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι ευρίσκονται σε καταστάσεις ανάγκης. Επί εβδομήντα και πλέον χρόνια η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών της Αρχιεπισκοπής μας προσπαθεί να προσφέρη φιλανθρωπική διακονία και βοήθεια, καθώς κυρίες από κοινότητες από όλη την επικράτεια προσφέρουν το χρόνο και τις υπηρεσίες των ως δωρεά στον Θεό και τον πλησίον. Σ' αυτή την προσπάθεια, η Εθνική Φιλόπτωχος απεφάσισε να προσφέρη κάθε χρόνο ειδική βοήθεια στους αγαπημένους μας Ορθοδόξους αδελφούς και αδελφές που ζουν στην Κωνσταντινούπολη στέλνοντας οικονομική βοήθεια στα γηροκομεία, νοσοκομεία και λοιπά φιλανθρωπικά ιδρύματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γι' αυτό το λόγο, υπό τήν έμπνευση του παραδείγματος των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, την Κυριακή, στις 3 Νοεμβρίου, θα περιφερθή ειδικός δίσκος στις εκκλησίες σε όλη τη χώρα για την ενίσχυση του Πατριαρχικού Ταμείου της Εθνικής Φιλοπτώχου, τα έσοδα του οποίου θα βοηθήσουν στις ανάγκες των αγαπημένων και ευσεβών Ελλήνων Ορθοδόξων της Κωνσταντινουπόλεως.

Με την προσφορά σας στο ταμείο αυτό θα συμβάλετε στην βελτίωση της ποιότητος ζωής πολλών συνανθρώπων μας. Με τον τρόπο αυτό η θέρμη της αγάπης του Θεού θα εξαπλωθή, και η χαρά που απορρέει από τη συμπαράσταση προς τους Χριστιανούς αδελφούς και αδελφές μας σε άλλα μέρη του κόσμου θα γεμίση την καρδιά, διάνοια και ψυχή όλων μας. Εύχομαι η χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού να είναι μαζί σας. Είθε ο Θεός να μας αξιώνη να ακολουθούμε πάντοτε το παράδειγμα των Αγίων Του κρατώντας την καρδιά μας ανοιχτή στο άπειρο έλεος και τη σωτήρια αγάπη Του.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

+ Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Archive: Archbishop Demetrios' Encyclicals