Αριθ. Πρωτ. 1 / 04
 

1η Ιανουαρίου 2004

Εορτή Αγίου Βασιλείου και Νέον Έτος

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς μου Χριστιανοί,

Στο ξεκίνημα του Νέου Έτους εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ενός υπέροχου ιεράρχου και μεγίστου θεολόγου της Εκκλησίας μας, του οποίου η ζωή απετέλεσε υπόδειγμα προσφοράς αγάπης, σοφίας και λατρείας του Θεού. Στις ημέρες μας, η κληρονομία που άφησε ο Μέγας Βασίλειος συνεχίζει να μας εμπνέει καθώς διακονούμε και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους άλλους μέσα στις κοινότητές μας.

Ενώ τιμούμε τον Άγιο Βασίλειο αυτή την ημέρα, η σκέψη μας πηγαίνει στην προσφορά ενός συγκεκριμένου έργου αγάπης, σε μία ζωτική διακονία η οποία επί δεκαετίες ολόκληρες παρέχει στέγη σε παιδιά και νέους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται γαλήνη, αγάπη και επικοινωνία με τον Ιησού Χριστό. Αυτή η στέγη, που έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Ακαδημία  Αγίου Βασιλείου », είναι ένα ιερό ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας στην περιοχή Garrison της Νέας Υόρκης.

Τα παιδιά που διαμένουν στην Ακαδημία Αγίου Βασιλείου είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και προέρχονται απ' όλα τα σημεία της χώρας μας. Πολλά απ' αυτά προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή. Μερικά απ' αυτά είναι ορφανά.  Όλα, όμως, είναι παιδιά του Θεού τα οποία εναποτέθηκαν στην φροντίδα της Εκκλησίας μας. Για πολλά απ' αυτά, το γεγονός ότι ζουν στην Ακαδημία είναι πολύ σημαντικό διότι έρχονται σ' επαφή με μία Χριστιανική κοινότητα που τους προσφέρει αληθινή αγάπη, ίαση και στήριξη. Γι' αυτό τον λόγο το έργο της Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου αποτελεί ιερό εγχείρημα, ευλογημένη φιλανθρωπία απόλυτα ταιριαστή με τ' όνομα του Αγίου Βασιλείου.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να συγχαρούμε το προσωπικό και τον ιερό κλήρο της Ακαδημίας, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα για να προαγάγουν την φυσική, ψυχολογική, συναισθηματική, εκπαιδευτική και πνευματική υγεία των παιδιών. Συχνά, αυτό σημαίνει την παροχή βασικών και απαραιτήτων εφοδίων, όπως τροφή, ενδυμασία και ιατρική περίθαλψη. Σε πολλές περιπτώσεις, η ιατρική φροντίδα των παιδιών θα ήτο αδύνατη, εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές των πιστών.

Η Ακαδημία Αγίου Βασιλείου συνεχίζει να στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυσή σας για να καλύψη τις ανάγκες των παιδιών της. Σήμερα, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα καλούμεθα ν' ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές. Κάθε χρόνο, η Φιλόπτωχος Αδελφότης μας ηγείται της προσπαθείας αυτής μέσω  του ετησίου εράνου της Βασιλόπιττας για τη βοήθεια της Ακαδημίας, η οποία εφέτος συμπληρώνει το εξηκοστό έτος λειτουργίας της. Σας παρακαλώ να συμβάλετε γενναιόδωρα, χαρούμενα και ανάλογα με τις δυνατότητές σας για την ενίσχυση αυτής της ιεράς διακονίας. Η πράξη σας αυτή θα εμπλουτίση τη ζωή των παιδιών και εσείς, μέσω αυτής, θα τιμήσετε την πλουσία φιλανθρωπική κληρονομία του Αγίου Βασιλείου την ημέρα της μνήμης του. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτίσετε φόρο τιμής στον Μέγα Βασίλειο.

Είθε η αγάπη και η παρουσία του Αγίου Πνεύματος να χαρίζη χαρά και ειρήνη σε σας και τις οικογένειές σας πάντοτε. Προσεύχομαι, διά των πρεσβειών του Αγίου Βασιλείου, να καταστήτε κοινωνοί των πλουσίων ευλογιών του ελεήμονος Θεού μας.  

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

+ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος