Ελληνικά English

Αρ. Πρωτ. 113/02

8 Νοεμβρίου

Εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων

Πρoς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς , τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Επωφελούμαι της ευκαιρίας να επικοινωνήσω μαζί σας επί τη ενδόξω Εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων, κατά την οποία τιμούμε τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ καθώς και τις αμέτρητες μυριάδες Ασωμάτων Δυνάμεων, οι οποίες υμνούν και δοξάζουν τον Παντοδύναμο Θεό αδιακόπτως. Ο Απόστολος Παύλος μας υπενθυμίζει ότι εκτός από τις δοξολογίες που αναπέμπουν στον ζώντα Θεό, οι άγγελοι είναι λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν (Εβρ. 1:14).

Εμείς λοιπόν οι άνθρωποι αποτελούμε αντικείμενα συνεχούς θεϊκής προστασίας εμβαπτισμένοι στα ήρεμα νερά της φροντίδος του Θεού, μέσα στον ρέοντα ποταμό της χάριτος που δεν έχει τέλος ούτε όρια. Τα παρήγορα λόγια του Ψαλμωδού μας το επιβεβαιώνουν: Τοις αγγέλοις αυτού εντελείται περί σου του διαφυλάξαι σε εν πάσαις ταις οδοις σου (Ψαλμ. 90:11).

Γνωρίζοντας την μόνιμη παρουσία αυτών των "ουρανίων φυλάκων", οι οποίοι αναλαμβάνουν την περιφρούρησή μας από την στιγμή που βαπτιζόμεθα και παραμένουν μαζί μας κάθε στιγμή της ζωής μας, έχουμε ταυτόχρονα αίσθηση και τιμούμε τους γήϊνους φρουρούς μας οι οποίοι οδήγησαν με αγάπη τα βήματά μας από την αρχή της ζωής μας. Αυτές είναι οι γενεές των πατέρων και παππούδων, αρκετοί από τους οποίους ζουν στον Οίκο Ηλικιωμένων του Αγίου Μιχαήλ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος φέρει το όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Με την αγάπη και γενναιοδωρία σας στον Οίκο του Αγίου Μιχαήλ, το ίδρυμα αυτό μιμούμενο το έργο των αγγέλων, συνεχίζει και προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους μέσω της προσευχής, της προσωπικής φροντίδος και της προσπαθείας που γίνεται σε όλα τα επίπεδα για την περιφρούρηση της ιερότητος της ανθρωπίνης ζωής. Για να υποστηριχθή αυτή η σπουδαίας σημασίας διακονία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, όλες οι ενορίες μας καλούνται να περιφέρουν ειδικό δίσκο κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής 10 Νοεμβρίου. Η προσφορά σας θα εκτιμηθή ιδιαιτέρως από τους διαβιούντας στον Οίκο του Αγίου Μιχαήλ και τις οικογένειές των ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την συνεχή αγάπη και φροντίδα των. Οι προσφορές πρέπει να σταλούν στην Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη "Οίκος Αγίου Μιχαήλ", προκειμένου να προωθηθούν στο ευλογημένο αυτό ίδρυμα.

Είθε η άπειρη αγάπη του Θεού Πατρός να είναι μαζί σας πάσας τας ημέρας της ζωής σας. Είθε να αναπαύεσθε εν αιωνία εμπιστοσύνη και ειρήνη υπό την θεϊκή προστασία των ισχυρών πτερύγων των Αγίων αγγέλων Του.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Archive: Archbishop Demetrios' Encyclicals