2014 News Archives

Ιστορικό Προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στη μονή του Αγίου Ανδρέα και στους εγκλωβισμένους της Αγίας Τριάδας και του Ριζοκάρπασου


Ξενάγηση στην Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα (φωτ. Δημήτριος Πανάγος/GOA)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Ήχησε και πάλι χαρμόσυνα η καμπάνα της Μονής του Αγίου Ανδρέα υποδεχόμενη τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στην ιστορική πρώτη επίσκεψη-προσκύνημα Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην ιστορική μονή, στη Χερσόνησο της Καρπασίας και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Το ταξίδι στα κατεχόμενα ξεκίνησε από τη Λευκωσία σήμερα το πρωί, Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 με την φροντίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο κ. John Koenig και τα μέλη της συνοδείας του εισήλθαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας και διά μέσου της παλαιάς οδού Λευκωσίας – Αμμοχώστου διέσχισαν την πεδιάδα της Μεσαορίας που απλώνεται από το όρος Τρόοδος μέχρι τον Πενταδάκτυλο.

Πέρασαν μικρά χωριά με υψωμένους επιδεικτικά τους στιλπνούς μιναρέδες, και ημισελήνους να κυματίζουν σε λευκό και κόκκινο φόντο, εκκλησιές και καμπαναριά χωρίς σταυρούς, με όψη θλιβερή, χώροι χριστιανικής λατρείας κατατρεγμένοι απ’ τους ανθρώπους κι απ’ τον χρόνο. Πέρασαν το χωριό Λευκόνοικο, τη Λάπαθο, έφθασαν στο κόλπο της Αμμοχώστου και κατευθύνθηκαν βόρεια για το Μπογάζι και τη Γιαλούσα.

Λίγο αργότερα το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο και τον Αμερικανό Πρέσβη έφτασε στο χωριό Αγία Τριάδα όπου ζουν μέχρι σήμερα 70 περίπου εγκλωβισμένοι  Ελληνοκύπριοι. Τους προϋπάντησε ο οικείος ιεράρχης, Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος. Χτύπησε η καμπάνα του ομώνυμου ναού κι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μαζί με τον Μητροπολίτη Ντιτρόϊτ Νικόλαο, τον Επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό και τα άλλα μέλη της συνοδείας του, μπήκαν στο ναό, άναψαν ένα κερί και προσκύνησαν βαθιά συγκινημένοι. Έψαλλαν το απολυτίκιο της Πεντηκοστής και τον ύμνο «Τη Υπερμάχω» και σύντομο τρισάγιο για τον γιο του Σάββα Λιασή, αγνοούμενο Γιαννάκη Λιασή, που ήταν 21 ετών όταν σκοτώθηκε και θάφτηκε στα κατεχόμενα. Οι ηλικιωμένοι γονείς του είναι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους και παραμένουν στην Αγία Τριάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τον πατέρα και επισκέφθηκε την κυρία Λιασή στο σπίτι της. Οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι, υπερήλικες στην πλειοψηφία τους, προσέφεραν κέρασμα στον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του στο καφενείο του χωριού.

Στη συνέχεια μαζί με τον Επίσκοπο Καρπασίας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μετέβη στο Ριζοκάρπασο όπου ζουν 200 περίπου εγκλωβισμένοι.

Η τελειόφοιτη μαθήτρια Βασούλα Προδρόμου με λουλούδια στα χέρια καλωσόρισε εκ μέρους του Δημοτικού και Γυμνασίου Σχολείου του Ριζοκάρπασου τον Αρχιεπίσκοπο με τα παρακάτω λόγια:

«Σεβασμιώτατε, Σας καλωσορίζουμε στην αγαπημένη χερσόνησο της Καρπασίας και σας ευχαριστούμε θερμά που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι το έκδηλο και έμπρακτο ενδιαφέρον σας συμβάλλει τα μέγιστα στη ψυχολογική στήριξη όλων των κατοίκων του Ριζοκάρπασου και ξέρετε ότι είστε για όλους μας στήριγμα, αρωγός και συμπαραστάτης  στον καθημερινό μας αγώνα».

Όλοι μαζί εισήλθαν στο ναό του Αγίου Συνεσίου, επισκόπου Καρπασίας και έψαλαν ύμνους και τροπάρια. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε τα μέλη της συνοδείας του και τον Αμερικανό πρέσβη και απευθυνόμενος προς τους κατοίκους του χωριού που είχαν συγκεντρωθεί στο ναό είπε ότι «ξέρουμε ότι εδώ κρατάτε ηρωικά τη σημαία της Ορθοδοξίας και εσείς πρέπει να ξέρετε ότι είμαστε μαζί πάντοτε και αγωνιζόμεθα για να έρθει η ημέρα που το Ριζοκάρπασο θα είναι και πάλι μέρος ελεύθερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα που έχουμε την εικόνα και την εμπειρία να είμεθα μαζί σας θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας». Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τους Ελληνοκυπρίους ότι έχουν την προστασία των αγίων, την προστασία των αγγέλων και πάνω απ’ όλα την προστασία του Θεού, «ο οποίος είναι Θεός της δικαιοσύνης και της αγάπης και δεν θα αφήσει να παρατείνεται επ’ άπειρον η δοκιμασία αυτού του λαού».  Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε προς το ναό ένα θυμιατό, συμβολικό δώρο για να τους θυμίζει, όπως είπε, «ότι ορισμένοι αδελφοί σας στην Αμερική προσεύχονται για σας και αγωνίζονται για σας με κάθε τρόπο», καταλήγοντας δε πρόσθεσε: «Το Ριζοκάρπασο το ξέρουν όλοι γιατί είστε σημείο αναφοράς, ηρωισμού, εγκαρτερήσεως, υπομονής και εμμονής στα μεγάλα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Κρατείστε αυτό το παράδειγμα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Κώστας Τσέντας κληθείς να απευθύνει χαιρετισμό διαβεβαίωσε τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες του για την αμέριστη συμπαράσταση των Κυπρίων ομογενών της Αμερικής και ευχήθηκε «καλή ελευθερία και καλή επανένωση». Ο κ. Πανίκος Παπανικολάου, πρώην πρόεδρος της Κ.Ο.Α. στο δικό του χαιρετισμό είπε: «πάντοτε σας σκεφτόμαστε, καταλαβαίνουμε τον πόνο σας, προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Όλα τα παιδιά του Σχολείου είναι στο πρόγραμμα βοηθείας παιδιών της Κύπρου που έχουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούμε στενά το τι κάνετε και ελπίζω ότι σύντομα όλοι μαζί θα μπορούμε ενωμένοι να ζούμε σε μια πατρίδα για όλους».

«Στα μάτια μας είσαστε όλοι σας ήρωες», τόνισε στον δικό του χαιρετισμό ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός και ευχήθηκε «τούτος ο τόπος ο πονεμένος να βρει γρήγορα δικαιοσύνη και ελευθερία».

Ο Αμερικανός Πρέσβης John Koenig στο χαιρετισμό του στα Ελληνικά ευχαρίστησε για την υποδοχή και είπε: «Είναι μεγάλη μας τιμή να είμαστε σήμερα εδώ μαζί με 2-3 συνεργάτες μου από την Πρεσβεία μας και να μπορούμε να βοηθήσουμε σε ορισμένα πράγματα [αλλά] και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και την συνοδεία του να επισκεφθεί το Ριζοκάρπασο και την Καρπασία και τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους που μένουν εδώ. Από την πρώτη θητεία μου στην Κύπρο ήμουν πάντα κοντά στους Ελληνοκύπριους της Καρπασίας και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να σας υποστηρίξουμε διότι είστε ένας πυρήνας της ελπίδας για μια επανενωμένη Κύπρο».

Λίγο πριν το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συνεχίζοντας το προσκύνημά του στην Κύπρο, έφθασε στο Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα κι αντίκρισε την ερειπωμένη μονή, το καθολικό και το κωδωνοστάσιο χωρίς σταυρούς και με εμφανή τα σημάδια 40 χρόνων κατοχής.

Πρώτα, σταμάτησε και προσκύνησε σ’ ένα πρόχειρο παρεκκλήσιο που έχει δημιουργηθεί κι όπου φυλάσσεται η ιστορική εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα. Εψάλη το απολυτίκιο του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος δώρισε στον Εφημέριο π. Ζαχαρία επιστήθιο σταυρό εις ανάμνηση της επισκέψεως του.

Ο κ. Δημήτριος επισκέφθηκε το Καθολικό της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Ο ναός είναι σε προχωρημένη κατάσταση ερείπωσης και αποσυνθέσεως και εδώ και δυο μήνες άρχισαν εργασίες αναστηλώσεως. Η ξενάγηση στο χώρο γύρω από το ναό που τώρα είναι εργοτάξιο, έγινε με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τους εκπροσώπους και τους μηχανικούς της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ ‘Συνεργασία για το Μέλλον’ (UNDP-PFF) που έχει αναλάβει το έργο και προωθεί την καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν ένα παρεκκλήσιο του 15ου αιώνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ναού, την κρύπτη που βρέθηκε η ιστορική εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα και το αγίασμα της μονής λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα.

Το μεσημεριανό γεύμα παρέθεσε σε χώρο της μονής ο επιχώριος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος και ο εφημέριος π. Ζαχαρίας.

Στο δρόμο της επιστροφής προς τη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σταμάτησε και προσκύνησε στο Μοναστήρι του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου. Στη μονή αυτή διατηρείται ο Σταυρός επάνω στο κωδωνοστάσιο και ο χώρος λειτουργεί με εισιτήριο «ως Μουσείο Εικόνων», όπως αναγράφεται στην είσοδο. Σε μικρή απόσταση ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε με συγκίνηση τον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα ο οποίος βρίσκεται σε κρύπτη κάτω από παρεκκλήσιο.

(φωτ. Δημήτρης Πανάγος/GOA)

Orthodox Observer Online