Ελληνικά English

Η Βίβλος περιέχει 4 λίστες των ονομάτων των 12 Αποστόλων: Ματθ. 10:12, Μάρκ. 3:12, Λουκά 6:14 στις Πράξεις των Αποστόλων 1:13. Διαφέρουν ελαφρώς στα πρόσωπα που ονομάζοναται και στη σειρά αλλά πάντοτε έχουν τον Πέτρο πρώτο, παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας (ο αδελφός του Πέτρου δηλαδή) ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τον Κύριο. Πιστεύεται ότι ο Χριστός επέλεξε μόνο 12 που ήταν ο αριθμός των 12 υιών του Ιακώβ, οι οποίοι μετά έγιναν ηγέτες του «Νέου Ισραήλ». Ο αριθμός 12 εθεωρήθη τόσο σημαντικός που όταν ο Ιούδας έπεσε από τη λίστα, οι απομείναντες 11 ψήφισαν ένα νέο Απόστολο (τον Ματθία) για να συμπληρώσουν ξανά τον αριθμό 12.

Οι Απόστολοι αυτοί ακολούθησαν το Χριστό καθώς ταξίδευε και ήταν μάρτυρες των διάφορων σημείων που έκανε ο Χριστός. Μετά την Ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς οι Απόστολοι συνέχισαν το έργο του Χριστού που ήταν η σωτηρία της ανθρωπότητας από την αμαρτία. Μάλιστα στην Ανάληψη ο Χριστός διέταξε τους Αποστόλους να βγαίνουν και να κάνουν μαθητές σε όλα τα έθνη δια του βαπτίσματος και να διδάσκουν πάντα τα έθνη όσα έχουν βιώσει με τον Χριστό και όσα τους δίδαξε ο Χριστός. Τους εγκυήθηκε και την επιτυχία τους διότι τους έστειλε το Άγιον Πνεύμα (στη Πεντηκοστή) να τους συνοδεύει καθώς ταξίδεψαν σε μακρυνές χώρες.

Η αυθεντία των Αποστόλων στην Εκκλησία ήταν αδιαμφισβήτητη από την αρχή. Οι δυνάμεις τους προήλθαν από τον ίδιο το Χριστό. Κήρυσσαν με θάρρος και διετέλεσαν αντιπρόσωποι του Χριστού επί της γης διδάσκοντες και λαλούντες «εν Αγίω Πνεύματι». Η θέση τιμής που τους δόθηκε από την Εκκλησία δεν έχει ανάλογή της εκτός από την θέση της Θεοτόκου. Ο κάθε Απόστολος έχει και τη δική του αναμνηστική γιορτή στο εορτολόγιο της Εκκλησίας και έχουν κοινή γιορτή στις 30 Ιουνίου, μια γιορτή που η σημασία της αποδεικνύεται και από το ότι πριν από αυτήν προηγείται μια ειδική νηστεία, η λεγομένη «Νηστεία των Αποστόλων».

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΩΛΩΝ

Η περίοδος νηστείας προς τιμήν των Αποστόλων μπορεί να μας μπερδεύει μερικές φορές διότι δεν είναι οι ίδιες ημερομηνίες κάθε χρόνο, είναι μία «κινητή» νηστεία διότι πάντα τελειώνει στις 29 Ιουνίου αλλά ξεκινά κάθε χρόνο τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων η οποία είναι και αυτή κινητή και ορίζεται από την ημερομηνία του Πάσχα (58 ημέρες μετά το Πάσχα). Δηλαδή, όταν το Πάσχα πέφτει στη μέση ή στο τέλος του Απριλίου, η νηστεία των Αποστόλων διαρκεί μόνο μερικές ημέρες, ενώ όταν το Πάσχα πέφτει αρχές Απριλίου - όπως εφέτος - τότε η νηστεία των Αποστόλων διαρκεί πιό πολύ.

Οι πιστοί ενθαρρύνονται να τηρήσουν τη νηστεία αυτή με αποχή από ορισμένα φαγητά, με πιό εντατική προσευχή και ελεημοσύνη όπως στις άλλες περιόδους νηστείας της χρονιάς. Η Νηστεία των Αποστόλων παρομοιάζει με τη πρώτη περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων (15 Νοεμβ. - 12 Δεκεμβρίου) επειδή επιτρέπονται οι γάμοι. Όπως στην περίπτωση της νηστείας των Χριστουγέννων, η νηστεία των Αποστόλων είναι μια «ήπια» νηστεία διότι μόνον οι Τετάρτες και οι Παρασκευές τηρούνται ως αυστηρές νηστείες ενώ σε όλες τις άλλες ημέρες επιτρέπονται και ψάρια, και το ίδιο ισχύει για την Ανάμνηση της Γενέσεως του Προδρόμου (24 Ιουνίου) άσχετα από ποιά ημέρα πέφτει.

Επομένως ας χαρούμε με την ιερά αποστολή των 12 αυτών μεγάλων ανδρών, οι οποίοι ξεκίνησαν την εξάπλωση του χριστιανισμού σ'όλες τις μακρυνές γωνίες της γης. Ας θυμηθούμε τη θυσία τους με τη δική μας μικρή θυσία και άσκηση κατά τις προπαρασκευαστικές ημέρες που έρχονται στις οποίες καλούμεθα να συγκεντρωθούμε πιό πολύ στην αφοσίωσή τους και στην τέλεια τήρηση των εντολών του Κυρίου.