Αριθ. Πρωτ. 81 / 03

1η Σεπτεμβρίου 2003

Αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους την οποία εορτάζουμε την 1η Σεπτεμβρίου είναι μία πρόσφορη ευκαιρία για ν' αναλογισθούμε τις πλούσιες ευλογίες του Θεού στην καθημερινή μας ζωή. Στο λειτουργικό ημερολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη του ετησίου κύκλου λατρείας, ο οποίος ολοκληρώνει τη ζωή μας προσδίδοντάς της τάξη και συγκρότηση, ενώ παράλληλα αντανακλά και μεταδίδει τα διδάγματα της Εκκλησίας σχετικά με τη σχέση της ανθρωπότητος με τον Θεό, που είναι ο Δημιουργός μας, και με τον φυσικό κόσμο.

Η σχέση μας με τον Θεό και με τον φυσικό κόσμο καθίσταται αυτομάτως σχέση φυσικής και πνευματικής δυναμικής. Αποτελεί ταυτόχρονα μια γήϊνη και μιά ιερή πραγματικότητα η οποία δηλώνει ότι είμεθα ένα σημαντικό στοιχείο της Δημιουργίας. Ως εκ τούτου, είμεθα επιφορτισμένοι με μεγάλη ευθύνη για την προστασία της και την φροντισμένη και ολόπλευρη καλλιέργειά της. Κατά ωραία σύμπτωση, η 1η Σεπτεμβρίου συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του νέου κύκλου των αγροτικών εργασιών, που αποτελούν μία φυσική διαδικασία με τεράστια πνευματική εφαρμογή, όπως διαφαίνεται στα πολύ υποβλητικά λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο γαρ εάν σπείρη άνθρωπος, τούτο και θερίσει (Γαλάτας 6:7), δηλαδή, ο άνθρωπος θα θερίσει ό,τι σπείρει.

Το φύτευμα των σπόρων της πνευματικής αναπτύξεως αποτελεί έντονη άσκηση, βαθειά προσωπική και τα πάντα συμπεριλαμβάνουσα εργασία αγάπης η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνειδητή εντατικοποίηση της προσευχής, τις πράξεις φιλανθρωπίας και την προσωπική αφοσίωση στην μελέτη της Αγίας Γραφής. Περισσότερο όμως, αποτελεί την φανέρωση της συνειδήσεως ότι είμεθα το βασίλειον ιεράτευμα (Α´ Πέτρου 2:9) μιας συνειδήσεως η οποία έχει χαρισθή μοναδικά στους Χριστιανούς, και η οποία βασίζεται στην προσφορά βοηθείας στους άλλους, στην ευθύνη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην δίψα για μόρφωση και γνώση και στην αίσθηση του πνευματικού δυναμικού μας ως τέκνων πλασμένων κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση Θεού (Γένεσις 1:26).

Ο μόχθος, εν τούτοις, της σποράς και του θερισμού υπερβαίνει τα όρια της προσωπικής μας υπάρξεως. Μέσα στις κοινότητες, η προσπάθεια σποράς σπόρων αναπτύξεως και προόδου αποκτά κοινοτική και κοινωνική διάσταση. Πέραν της φυσικής της υπάρξεως η ενορία είναι χώρος ιερής επικοινωνίας και ενότητος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση του ατόμου, της οικογενείας και της κοινότητος σ' ένα σώμα λατρείας και διακονίας. Συνεπώς, η κοινότητα είναι προπάντων μία πνευματική οντότητα, ένας μικρόκοσμος του συνόλου της Εκκλησίας, ως Σώματος του Χριστού. Μέσα στην ενορία αναπτυσσόμεθα ως άτομα και οικογένειες μέσω της κοινής προσευχής και λατρείας, μέσω της καλύψεως των φυσικών και πνευματικών αναγκών των συνανθρώπων μας, και μέσω της φωτισμένης μελέτης της Αγίας Γραφής. Η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους δίδει στις κοινότητές μας την ευκαιρία να αναπτυχθούν σε νέες, υπέροχες και συνεχώς διευρυνόμενες κατευθύνσεις. Αυτή η εορταστική περίοδος είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να εξετάσουμε πιο προσεκτικά το άμεσο περιβάλλον μας, να καλλιεργήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση μέσα στις κοινότητές μας, να επισημάνουμε και να καλύψουμε τις ειδικές ανάγκες των γειτόνων μας, και να εμπλουτίσουμε τους τρόπους με τους οποίους καλωσορίζουμε τους ξένους ανάμεσά μας. Κάνοντας όλ' αυτά,  θα απολαύσουμε μια πλούσια σε πνευματικούς καρπούς συγκομιδή, η οποία δικαίως θα τιμά την δημιουργία του Θεού, και θα είμεθα απολύτως βέβαιοι και αναπαυμένοι γνωρίζοντας ότι ο σπείρων επ'ευλογίαις επ'ευλογίαις και θερίσει (Β´ Κορ. 9:6).

Είθε η έναρξη αυτού του εκκλησιαστικού έτους να σηματοδοτήση μία ακτινοβόλο αρχή για τον καθέναν από σας καθώς συνεχίζετε να σπέρνετε και να θερίζετε τις άφθονες ευλογίες του Θεού, και Δημιουργού μας, και είθε τα σπίτια και οι καρδιές σας να είναι γεμάτες από την άπειρη χάρη Του, το έλεος και την αγάπη Του στον Εκκλησιαστικό χρόνο που αρχίζει και σε κάθε Εκκλησιαστικό έτος.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

+ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος