ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΗΣ ΑΜΕΣΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ.κ. Δημητρίου έλαβε χώρα η ετήσια Ημερίδα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, στο Ελληνοαμερικανικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. 

Η Ημερίδα απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα ημερήσια και τα απογευματινά / Σαββατιανά σχολεία της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και της γύρω περιοχής και είχε αθρόα συμμετοχή.  Περίπου 270 εκπαιδευτικοί - διευθυντές, καθηγητές και δάσκαλοι - συμμετείχαν στις εργασίες της Επιμορφωτικής Ημερίδας, η οποία διεξάγεται ετησίως από το 1990 την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, ημέρα των αμερικανικών εκλογών.

Η Ημερίδα αρχίσε με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. κ. Δημήτριο. Ακολούθησε καλωσόρισμα από τον Αιδ. Βοηθό Ιερέως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστορίας, π. Αναστάσιο Πουράκη. Η σχολική σύμβουλος του Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστορίας, κ. Ελένη Καραγιώργου, χαιρέτισε την Ημερίδα ευχαριστώντας δημόσια την πρώην διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, κ. Μαρία Μακεδών, για την πολυετή προσφορά της στην Παιδεία. Η υπεύθυνη του Γραφείου Παιδείας, κ. Αθηνά Φιλίππου-Κατέχη, επεσήμανε πως η μέντοράς της κ. Μαρία Μακεδών υπηρέτησε ακούραστη για 48 χρόνια την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αποτελώντας μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνορθόδοξης Παιδείας της Ομογένειας.  Η κ. Φιλίππου ευχαρίστησε την Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου για τη φιλοξενία της, τον Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη και τη βοήθειά Του, καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν στα σχολεία της περιοχής.

Το αγγλόφωνο πρόγραμμα άνοιξε με την ομιλία της η κ. Teresa Bruno, η οποία αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα “Using Data to Drive Instruction”, δηλαδή για το πώς η χρήση των δεδομένων κατευθύνει τη διδασκαλία στη σχολική τάξη. Την επιμέλεια του αγγλικού προγράμματος, που περιελάμβανε ένα ευρύ και ποικίλο αριθμό εργαστηρίων, είχε αναλάβει η εταιρεία Brienza’s Academic Advantage, εταιρεία επίσημα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Παιδείας της Πόλης της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Γραφείο Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Τις εισηγήσεις που είχαν στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έκαναν οι καθηγήτριες Dr. Virginia Russell, Sandy Gross, Maria Mavrides και Teresa Bruno.

Όσον αφορά το Ελληνικό πρόγραμμα, το Γραφείο Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας είχε προσκαλέσει δύο εξαίρετες εκπαιδευτικούς, την κ. Καλλιόπη Αμυγδάλου-Δημητρακοπούλου, μεταπτυχιακή απόφοιτο του College of Education/University of Massachusetts και υπεύθυνης του τμήματος Greek Regents στο απογευματινό σχολείο του Αγίου Γεωργίου στο Χάρτφορντ, Κοννέκτικατ, και την κ. Άννα Σακκή, διευθύντρια του προγράμματος «Ellinopoula Project».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νέος Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ, και ο νέος Συντονιστής Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Γεώργιος Σταθόπουλος. Στη συνέχεια, η κ. Αμυγδάλου παρουσίασε τη μεταπτυχιακή της εργασία με θέμα «Η επίδραση της Εξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας (Greek Regents Examination) ως τεστ επίτευξης ξένης γλώσσας». Παράλληλα η κ. Φιλίππου ανέφερε ενδεικτικά Δημόσια και Ιδιωτικά Λύκεια και Πανεπιστήμια που αναγνωρίζουν την Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας (Greek Regents) εντός και εκτός της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Έπειτα, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί των Απογευματινών/ Σαββατιανών Κοινοτικών Σχολείων παρακολουθήσουν το καινοτόμο πρόγραμμα Εκμάθησης της Νεοελληνικής ως Δεύτερης Ξένης Γλώσσας «Ellinopoula Project» από την υπεύθυνη της εταιρείας κ. Άννα Σακκή, μέσω διαδραστικής διαδικασίας, παίρνοντας μέρος με τη χρήση υπολογιστών.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το καθημερινό τους έργο στη διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και κληρονομιάς, επισημαίνοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στον αγώνα αυτό.

Στο τέλος από κάθε παρουσίαση του ελληνόφωνου και αγγλόφωνου προγράμματος, οι καθηγήτριες αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς. Με βάση τις φόρμες αξιολόγησης που παρέλαβε το Γραφείο στο τέλος της Ημερίδας από τους παρευρισκόμενους, αλλά και τα προφορικά τους σχόλια, όλοι οι δάσκαλοι και διευθυντές αποχώρησαν ικανοποιημένοι με πλούσια εφόδια και νέες ιδέες για την καθημερινή διδασκαλία και τον ουσιαστικό αγώνα τους για την παιδεία.

Στην Επιμορφωτική Ημερίδα της 6ης Νοέμβρη, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστορίας, Πανοσιολ. π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου Αστορίας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής του Αγ. Δημητρίου Αστορίας, κ. Νίκος Ανδριώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου, οποίος προσέφερε το πρωινό γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Related Assets
Office of Education