Skip to content. Skip to navigation
Personal tools
Sections

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς

Document Actions
 • 12 Αυγούστου 2013

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Αυγούστου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη και είχε μαζί του συνάντηση στην οποία παρέστη εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ (Εμμανουήλ) Τζαχάρης. Τον κύριο Σαμαρά συνόδευαν ο πρέσβυς της Ελλάδος στις Η.Π.Α.κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ο διευθυντής του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Βασιλόπουλος,  ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ πρέσβυς κ. Μιχαήλ Σπινέλλης, ο διευθυντής Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γεώργιος Μουρούτης, ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού κ. Δημήτριος Πτωχός και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος.

  copy_of_SamarasGOA1S.JPG

  Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, θέματα της Ελληνικής οικονομίας, της υψηλής ανεργίας και των προοπτικών ανάπτυξης.

  Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους του Τύπου εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο τόνισε:  «Να σας πω ότι μας δίνετε δύναμη και κουράγιο, να σας πω ότι η πνευματική τροφή που λαμβάνει κάποιος εδώ σε αυτόν εδώ το χώρο, είναι πολυσήμαντη και γιατί είσαστε ένας σοφός  ιεράρχης, και γιατί, ταυτόχρονα, αποδεικνύετε κάθε μέρα με το έργο σας, όχι μόνο την αγάπη σας στον Ελληνισμό, αλλά την πίστη σας στις αξίες και τις δυνατότητες που έχει ο Ελληνισμός. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να σας συγχαρώ εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού γιατί ξέρουμε ότι εδώ πέρα υπάρχει ένας δυναμικός ιεράρχης ο οποίος πρωτοστατεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στο καλό του τόπου, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή που μου κάνατε να με δεχθείτε εδώ σήμερα».

  copy_of_SamarasWTC4S.JPG

  Ανταπαντώντας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε για την «ιδιάζουσα τιμή» της επισκέψεως του Πρωθυπουργού και σημείωσε ότι: «Είναι ευλογία το ότι ο λαός μας παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και είναι πολύ μεγάλες, και τις πιέσεις, στέκεται με αξιοπρέπεια, έχει αναπτύξει μια απίθανη διάσταση αλληλεγγύης η οποία περνάει και προς τα έξω και είναι πλέον ένα κύμα που αγκαλιάζει και καλύπτει και ξένους, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ακριβώς για να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια χώρα που δεν είναι μόνο μια χώρα με 7.000 ετών ιστορία, αλλά είναι μια χώρα η οποία στο σύγχρονο κόσμο υπήρξε πάντοτε πρόμαχος ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

  Σε άλλο σημείο δε, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά, κάνει ένα μεγάλο και πολύπλευρο αγώνα «κι έχει νυχθημερόν τις προσευχές μας». Εξέφρασε δε την συμπαράσταση της Ομογενείας προς όλο τον ελληνικό λαό και εξήρε τον πάρα πολύ σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία όπως είπε «όντως σε αυτές, τις ειδικές συνθήκες, έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικός και μοναδικός παράγων αγάπης, θεραπευτικής ιδιότητος και πραγματικά ουσιαστικής συμβολής σε μια ουσιαστική ανάκαμψη».

  Το ίδιο απόγευμα ο κ. Σαμαράς και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέφθηκαν το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (World Trade Center) και το ακριβές σημείο όπου σύντομα θα ανεγερθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Εκεί στο χώρο του οικοπέδου, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε σύντομη επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια μαζί με τον Πρωθυπουργό επισκέφθηκαν το παρακείμενο μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

  Φωτογραφίες:  http://photos.goarch.org/main.php?g2_itemId=8393

  == 30 ==

  Document Actions