Skip to content. Skip to navigation
Personal tools
Sections

Επιτυχής Συναυλία της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας στον Ιστορικό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Πόλη

Document Actions

11 Δεκεμβρίου 2013

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ιστορικής σημασίας συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, που πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από κόσμο, πρωτοχριστιανικό ναό της Αγίας Ειρήνης, επ’ ευκαιρία της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η συναυλία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και τις πατρικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και προς τιμήν του Παναγιωτάτου  Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Τη Χορωδία διηύθυνε ο πρωτοψάλτης και μουσικολόγος Δρ. Δημήτριος Κεχαγιάς σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε ένα απάνθισμα βυζαντινών τροπαρίων και ψαλμών και αναδείκνυε τον πλούτο της εκκλησιαστικής μουσικής μας παράδοσης. Αποτελείτο από εκλογές ύμνων και στους οκτώ ήχους και μάλιστα από όλα τα είδη μελοποιΐας.

Η συναυλία άνοιξε με τον ύμνο «Τη Υπερμαχώ Στρατηγώ», τον ύμνο στην Προστάτιδα της Πόλεως, την Υπεραγία Θεοτόκο που πρωτοψάλθηκε στην Βασιλεύουσα, προκαλώντας κατάνυξη και δέος στο ακροατήριο. Οι μουσικές επιλογές υπογράμμισαν την πλούσια παρακαταθήκη και την ανυπέρβλητη συνδρομή της Πατριαρχικής Σχολής στο μουσικό γίγνεσθαι της Εκκλησιαστικής μας ψαλτικής παράδοσης, με επιλογές συνθέσεων από τους διαπρεπέστερους μελωδούς που αναδείχθηκαν στο Φανάρι στο πέρασμα των αιώνων, όπως τους Πέτρο Πελοποννήσιο, λαμπαδάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και τους σύγχρονους αείμνηστους άρχοντες πρωτοψάλτες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα, και Κωνσταντίνο Πρίγγο.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την απόδοση ενός αποσπάσματος από τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, μια σύνθεση του Γραμμένου Καράνου καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης

Έκδηλη ήταν η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός των παραβρισκόμενων στο άκουσμα των αρχαίων εκκλησιαστικών ύμνων που έψαλλε η χορωδία και αντήχησαν από το σολέα του ναού και υπό την σκέπη του χρυσού μωσαϊκού Σταυρού που δεσπόζει στην αψίδα του Ιερού.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος συνεχάρη την χορωδία για την άριστη απόδοση των ύμνων, για την επιμελημένη εμφάνιση και εν κατακλείδι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό και έδωσε τις πατρικές και πατριαρχικές του ευλογίες στα μέλη της Χορωδίας και στο ακροατήριο.

Νωρίτερα στην αρχή του προγράμματος ο ιερολογιώτατος αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος που είναι ο οργανωτής και εμπνευστής της βυζαντινής χορωδίας, εξέφρασε εκ μέρους των ψαλτών-μελών την βαθύτατη ευγνωμοσύνη όλων για την ευκαιρία που τους δόθηκε, λέγοντας ότι αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του χορού ψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την εγκάρδια φιλοξενία και την αδιάπτωτη αγάπη του προς την εκκλησιαστική μουσική μας κληρονομιά.

Ο δεκάχρονος μαθητής και μέλος του φυτωρίου της Αρχιεπισκοπικής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην Νέα Υόρκη απηύθυνε τον επίσημο χαιρετισμό σε άπταιστα ελληνικά και αγγλικά και προσφώνησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το πολυπληθές ακροατήριο προκαλώντας τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Την συναυλία παρακολούθησαν επίσης οι Μητροπολίτες μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επίσημη αντιπροσωπία του Βατικανού, υπό τον Καρδινάλιο Kurt Koch, η οποία ως είθισται κάθε χρόνο εκπροσωπεί την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην θρονική εορτή του Πατριαρχείου, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και θρησκειών, πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι και αξιωματούχοι από τον επιχειρηματικό, διπλωματικό και πολιτικό κόσμο της Πόλης, πολλοί ομογενείς και επισκέπτες.

Ο αρχαίος ναός της Αγίας Ειρήνης

Ο αρχαίος ναός της Αγίας Ειρήνης, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία, χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και το 381 μ.Χ. Εκεί έλαβε χώρα η Β’ Οικουμενική Σύνοδος η οποία εκεί συνέταξε το Σύμβολο της Πίστεως, αποτέλεσε δε τον πρώτο Πατριαρχικό ναό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά την Στάση του Νίκα (532

μ.Χ.), ο ναός  ξαναχτίστηκε και αποπερατώθηκε από τον Ιουστινιανό και στέκεται έως σήμερα δίπλα στην «Μεγάλη Εκκλησία», την Αγιά Σοφιά. Είναι ο μόνος ιστορικός ναός που μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν μετετράπη ποτέ σε τζαμί, αλλά χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη λαφύρων και αργότερα όπλων και πυρομαχικών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και συχνά χρησιμοποιείται σαν χώρος συναυλιών γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς διαθέτει εξαιρετική ακουστική.

Η σύνθεση της Χορωδίας

Τα μέλη της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας, που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και συμμετείχαν στη συναυλία είναι τα έξης:

Δημήτριος Κεχαγιάς (διευθυντής-χοράρχης), π. Αριστείδης Γαρίνης, π. Δημήτριος Καζάκης, δ. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, Δρ. Γραμμένος Καράνος και κατ’ αλφαβητική σειρά: Γεώργιος Αντωνίου, Νεκτάριος Αντωνίου, Χρήστος Βιτέλας, Γεώργιος Γιαβρής, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Ευάγγελος Ζαχαράτος, Χαράλαμπος Ζαχάρης, Αντώνιος Κεχαγιάς, Αθανάσιος Κουκούλης, Γιάννης Μαυρογιάννης, Αθανάσιος Μινέτος, Αναστάσιος Μυρίσης, Δημοσθένης Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, Φώτης Παπίρης, Νικόλαος Πάρος, Γεώργιος Πετρίδης, Νικόλαος Ράλλης, Νεόφυτος Σαρηγιαννίδης, Χρήστος Σταυρόπουλος, Τζέϊμς Τσιμής, Ανδρέας Τσούνης, Νικόλαος Τζέτζης, Ανδρέας Χούπος, Γεώργιος Ψευδός, Γεώργιος Αrgarun, John  Boyer, Gabriel Cremeens, Rassem El Massih, Michael Mercado, Peter Romanovsky, John Szymkiewicz.

Βίντεο όλης της εκδηλώσεως βρίσκεται στην διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=JfDQM3vphgw

Πληροφορίες σχετικά με την Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία: http://www.asbm.goarch.org

== 30 ==

Document Actions